De milieustraten in de gemeenten Eersel en Bladel zijn deels verouderd. Ook zijn ze niet toekomstbestendig: het huurcontract voor de milieustraat in Bladel loopt binnenkort af, er is niet genoeg ruimte om het afval beter te kunnen scheiden en door bevolkingsgroei zal het aantal bezoekers in de Kempengemeenten toenemen. Er zijn daarom plannen voor een nieuw, gezamenlijk grondstoffencentrum voor de gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Volgens de laatste plannen wordt dit grondstoffencentrum gebouwd op het Kempisch Bedrijven Park (KBP).

Een moderne milieustraat is veel meer dan (alleen) een plek om afval- en grondstoffen in te nemen. Hergebruik van goederen en grondstoffen én voorlichting daarover, staan centraal. We spreken daarom ook niet meer van een milieustraat, maar van een grondstoffencentrum. Naast het inzamelen en intensief scheiden van afval, wordt het nieuwe grondstoffencentrum ook een plaats voor educatie, om het belang van hergebruik te laten zien. Daarnaast komt er ook een ‘Repair Café’, waar mensen bepaalde spullen kunnen laten repareren.

Op 11 juli 2022 zijn wij in gesprek gegaan met inwoners uit de directe omgeving van de locatie op het KBP. Hieronder lees je de meest gestelde vragen van die avond. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar grondstoffencentrum@bladel.nl.   

Onderzoeken

Hieronder staan de rapporten van de onderzoeken die gedaan zijn rond het nog te bouwen grondstoffencentrum. Er zijn onderzoeken geweest naar locatie, geluid en verkeer. Momenteel worden er nog onderzoeken uitgevoerd naar stikstof, fijnstof en geur – hiervan zijn de resultaten nog niet binnen.