Momenteel is de bouw van het nieuwe gemeenschapshuis aan de markt in Bladel volop in ontwikke-ling. Het nieuwe gemeenschapshuis biedt straks ruimte aan de huidige gebruikers van Cultureel Centrum Den Herd. Ook verenigingen die momenteel elders in Bladel gehuisvest zijn krijgen een plek in het nieuwe gemeenschapshuis. Dit betekent dat in de komende jaren een aantal locaties in het centrum van Bladel beschikbaar komen voor (gedeeltelijke) nieuwe invulling. Dat geldt voor Cul-tureel Centrum Den Herd (Emmaplein), de oude gemeentewerf (Bleijenhoek) en de voormalige Sint Petrusschool (Burgemeester Goossensstraat). De gemeenteraad neemt in juli een besluit over deze laatste locatie. Gemeente Bladel heeft samen met een aantal buurtambassadeurs en maatschappe-lijke partners een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijke toekomstige invulling van deze drie locaties. Op basis van deze onderzoeksresultaten heeft het college van B&W een uitgangspun-tenlijst voor de nieuwe invulling van deze locaties opgesteld. Belangrijke uitgangspunten zijn een gezondheidscentrum, nieuwe woningen en sociale vernieuwing.

Gezondheidscentrum

Een aantal samenwerkende Bladelse huisartsen heeft voorgesteld om de mogelijkheden voor een gezondheidscentrum op de plek van Den Herd verder te onderzoeken. Gemeente Bladel ondersteunt dit initiatief. Door de vergrijzing en de bevolkingsgroei stijgt de komende jaren de vraag naar eerstelijns gezondheidszorg in Bladel. Door zorg in één gezondheidscentrum samen te brengen, verwachten de samenwerkende huisartsen beter aan deze groeiende vraag te kunnen voldoen. Uit het verkennende onderzoek is Den Herd als beste plek naar voren gekomen. Het ligt centraal in het dorp en in de wijk. Op deze plek komen ook seniorenwoningen en er zijn hier al veel parkeerplaatsen aanwezig.

Wonen

De woningbouwplannen voor de drie locaties moeten voor zowel starters als senioren in woningen voorzien. Op de plek van Cultureel Centrum Den Herd komen vooral seniorenwoningen en op de locatie van de oude gemeentewerf zijn met name starterswoningen voorzien. Minimaal 30% van de nieuwe huizen worden sociale huurwoningen. De overige 70% is bestemd voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit worden CPO-koopwoningen, die de leden van een CPO-vereniging bouwen en verkopen. De gemeente Bladel stimuleert en faciliteert sinds 2005 Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO houdt in dat een groep particulieren, georganiseerd in een vereniging, in eigen beheer met zelfgekozen partners zonder winstoogmerk een woningbouwproject voor zichzelf ontwikkelt en realiseert.

Doorstroomsysteem

Een ander uitgangspunt is dat senioren uit de betreffende wijk naar de nieuwe seniorenwoningen verhuizen. Op deze manier kunnen senioren in hun vertrouwde woonomgeving blijven. Het is de bedoeling dat de woningen die vrijkomen niet op de vrije markt in de verkoop gaan. Woningen die vrijkomen worden verduurzaamd en soms gesplitst en vervolgens toegewezen aan een nieuwe bewoner passend bij de wijk. Zo zorgt dit project ervoor dat de hele wijk klaargemaakt wordt voor de toekomst.

Sociale vernieuwing

Het doorstroomsysteem is bedacht door Locatievereniging Bladel (CPO). Het plan voor het gezondheidscentrum komt van een aantal samenwerkende huisartsen uit Bladel en gemeente Bladel zocht naar een goede invulling van de vrijkomende locaties. Deze partijen, Woningstichting de Zaligheden en buurtambassadeurs hebben een workshop gehouden, waarin de plannen aan elkaar gekoppeld zijn. De gemeente is ervan overtuigd dat bij deze sociale innovatie de bedenkers de beste uitvoerders zijn. Daarom is de gemeente van plan om de vrijkomende locaties ook met Locatievereniging Bladel, Woningstichting de Zaligheden en de samenwerkende huisartsen te ontwikkelen.

Planning

Met het vaststellen van de uitgangspuntenlijst heeft de gemeente de verkenningsfase afgerond. Nu begint de planvormingsfase. Deze ontwikkeling kent vele belangen, daar moet een balans in gezocht worden. Dat is een intensief traject. Het duurt daarom nog wel enkele jaren voordat de bouw start. Als het nieuwe gemeenschapshuis aan de markt klaar is wordt Cultureel Centrum Den Herd gesloopt. De andere twee vrijkomende locaties worden pas later gesloopt. De oude gemeentewerf wordt maar gedeeltelijk gesloopt. Het voorste gedeelte, de oude sigarenfabriek waarin de heemkunde zit, blijft behouden.