In Nederland zijn op 6 juni 2024 de verkiezingen voor het Europees Parlement. Je kunt alleen stemmen als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Andere nationaliteit

Je mag zelf bepalen in welk EU-land je gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Ga je in Nederland stemmen? Dan kies je voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Eenmalig registreren

Ben je EU-burger? En woon je in Nederland, maar heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Als je in Nederland wilt stemmen moet je vooraf een Y-32 formulier invullen. Je hebt de keuze om een Y-32 formulier digitaal in te vullen of om het Y-32 formulier te downloaden op de website van de Rijksoverheid(externe link). Hiermee registreer je je eenmalig bij jouw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaar je dat je niet ook in een ander land stemt. Anders zou je 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaar je met dit formulier dat je niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar je staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Bladel
t.a.v. team verkiezingen
Markt 21
5531 BC Bladel

Binnen 7 dagen besluit de gemeente of je mag stemmen.

Stempas

Als je mag stemmen, krijg je in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met je stempas kun je stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heb je je eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wil je in 2024 stemmen in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt?  Neem dan contact op met de gemeente om je eerdere registratie Y-32 in te trekken.