Wat moet u doen als de sirene gaat?

Als u de sirene of een geluidswagen hoort, is er sprake van alarm. In uw woonomgeving is dan een ramp of zwaar ongeval gebeurd. U moet dan het volgende doen:
1. Ga direct naar binnen (blijf binnen).
2. Sluit deuren en ramen.
3. Zet Omroep Brabant radio aan (etherfrequentie: FM 87.6 of kabelfrequentie: FM 92.9)
en kijk op teletekstpagina 112 van Omroep Brabant tv.
Kijk eventueel ook op de website: www.omroepbrabant.nl(externe link).

Maandelijkse test

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. Die test is nodig om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt. En om u bekend te maken met het geluid. Op de eerste maandag van de maand is het dus loos alarm.

Heeft u een klacht of heeft u de sirene niet gehoord?

Meld dit bij de regionale brandweer, tel. 040 - 26 08 608.

Tips bij rampen in Nederland

Van rampen horen we bijna dagelijks, maar meestal gaat het om gebeurtenissen die zich ver weg voltrekken. Een ramp lijkt eigenlijk iets on-Nederlands; dat overkomt ons toch niet? Inderdaad, een tsunami of een orkaan ligt in Nederland niet echt voor de hand. Maar er zijn andere rampen die hier beslist niet ondenkbaar zijn. Gelukkig kan iedereen zich daar wel op voorbereiden. De gouden tip luidt: denk vooruit.

Rampen vallen niet te plannen, voorbereidingen wel. Dit is het motto van een campagne van de overheid. Het doel is iedereen bewust te maken van risico’s en nuttige tips te geven over hoe te handelen in geval van een ramp. Natuurlijk hoeven we niet dagelijks in angst te leven voor een overstroming of een grote brand. Maar met een goede voorbereiding is het toch rustiger slapen.

www.crisis.nl(externe link)

Verblijf binnenshuis

Wat is een goede voorbereiding? In elk geval één waarbij er rekening wordt gehouden met een onverwacht lang verblijf binnenshuis. Eten en drinkwater voor minimaal drie dagen in huis hebben en zorgen voor een draagbare radio met extra batterijen. Daarmee kunt u de rampenzender volgen voor meer informatie. De rampenzender voor onze regio is Omroep Brabant (etherfrequentie FM 87.6). Het is belangrijk dat u van tevoren weet waar deze zender zit. Als de stroom langdurig uitvalt, is het handig om kaarsen of een goede zaklamp in huis te hebben.

Grote brand

Als er sprake is van een grote brand in een woonwijk, een winkelcentrum of een fabriek bestaan er noodplannen. U kunt uzelf voorbereiden door altijd even te kijken waar de nooduitgang is als u in een groot gebouw bent. Tijdens een brand: neem kinderen en gehandicapten zo snel mogelijk mee het gebouw uit. Maak doeken nat om voor neus en mond te kunnen houden. Ga nooit terug een brandend gebouw in.

Uitval van stroom, gas, water of telefoon

Als dit soort voorzieningen langdurig uitvallen, is het noodzakelijk om voldoende voedsel en drinkwater in huis te hebben. Meer informatie over de situatie krijgt u dan via de rampenzender op een draagbare radio.

Als u door een ernstige stroom- of telefoonstoring, in een noodgeval het alarmnummer 112 niet kunt bereiken, adviseren wij u naar het gemeentehuis of de brandweerkazerne te gaan:

Gemeentehuis, Markt 21, Bladel
Brandweerkazerne Bladel, Isegrim 5
Brandweerkazerne Hapert, Planetenlaan 1