Wat heb ik nodig om te mogen stemmen?

Om te kunnen stemmen heb je een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Je krijgt je stempas thuisgestuurd. Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.  

Je ontvangt je stempas thuis

Je krijgt jouw persoonlijke stempas thuisgestuurd. Je ontvangt deze uiterlijk woensdag 8 november 2023.

Jouw stempas heeft een uniek nummer. De stempas is voor het stembureau het bewijs dat je nog niet bij een ander stembureau hebt gestemd.

Met je stempas kun je stemmen in elk stemlokaal in de gemeente. Als je in een andere gemeente wilt stemmen, kun je een kiezerspas aanvragen.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heb je geen stempas ontvangen of ben je je stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij de gemeente. Dit kan schriftelijk via dit formulier of aan de balie van de gemeente. 

Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 17 november binnen zijn bij de gemeente. Aan de balie van de gemeente kun je tot dinsdag 21 november 12.00 uur terecht. Daarna is het niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen.

Stemmen na verhuizing naar een andere gemeente

Het adres waarop je op de dag van kandidaatstelling officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente je kunt stemmen. Bij deze Tweede Kamerverkiezing is de dag van kandidaatstelling 9 oktober 2023. Op het adres waar je dan staat ingeschreven, word ook je stempas bezorgd. Wil je in je nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. 

Identiteitsbewijzen waarmee je kunt stemmen

Om te kunnen stemmen heb je een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Je kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:
•    paspoort;
•    identiteitskaart;
•    rijbewijs uit Nederland;
•    een geldig verblijfsdocument.

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. 

Stemmen met een verlopen paspoort of identiteitsbewijs

Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 23 november 2018 staan of een datum daarna. 

Heb je geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? En kun je niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kun je iemand anders vragen om voor jou te stemmen met een schriftelijke volmacht. 

Vraag dit via onderstaand formulier aan bij de gemeente of aan de balie. Jij en de persoon die voor je gaat stemmen, vullen het formulier in. Lever het formulier uiterlijk vrijdag 17 november in bij de gemeente.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is je identiteitsbewijs gestolen of ben je het kwijt? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kun je toch stemmen. Neem dan ook een pasje met je foto mee. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde OV-chipkaart.