Oud papier en karton (hierna oud papier) wordt door de gemeente ingezameld via de papierbakken en wordt op een vast moment opgehaald. Je kunt je oud papier ook wegbrengen naar de milieustraat.

Met het scheiden van oud papier help je het milieu

Van oud papier wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. In Nederland wordt papier voor tweederde van oud papier gemaakt. Dat scheelt veel bomen! Het komt regelmatig voor dat tussen oud papier plastic (dat om tijdschriften zit) en de verpakkingen van zuivel en frisdranken zit. Dat is niet de bedoeling.

Hoe werkt het?

In de meeste wijken wordt één keer per maand door een (buurt)vereniging het oud papier opgehaald. Op de meeste plaatsen gebeurt dit met behulp van daarvoor bestemde afvalcontainers. De gebiedsindeling kun je hieronder vinden. Verder kan het oud papier worden aangeboden in handzame pakketjes van max. 45 bij 45 cm. Soms wordt het oud papier in plastic kratten aangeboden. Dat kan voor de vrijwilligers echter gevaarlijke situaties opleveren.
LET OP: wij verzoeken je oud papier alleen aan te bieden in de papiercontainer of kartonnen dozen!

Wel oud papier: 
boeken, cadeaupapier, computerpapier, dozen, eierdoosjes, enveloppen, folders en brochures, karton, kranten, pakpapier, tijdschriften en wasmiddeldozen.

Geen oud papier: 
carbonpapier, foto's, fotopapier, geplastificeerd papier, hygiënisch papier zoals luiers en tissues, plastic zakken, sterk vervuild papier zoals koffiefilters en papier tussen vleeswaren, verpakkingen van zuivel en frisdranken, verpakkingen van vloeibare wasmiddelen en wasverzachter.

Aanvullende informatie

In sommige wijken wordt in de zomervakantie (juli of augustus) geen oud papier opgehaald. 

Het aanvragen van een papiercontainer doe je bij het MIC (Milieu Informatie Centrum). Het MIC is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur via: 0800 - 02 30 336 (gratis) of via www.miconline.nl.

Links/Documenten

Afvalkalender 2024