Ongediertebestrijding

Als je last hebt van ongedierte, zoals kakkerlakken, ovenvisjes, zilvervisjes, boktor e.d. kun je voor advies bellen naar een van de ongediertebestrijders die je onderaan deze pagina ziet staan.

Indien nodig kan er contact worden opgenomen met de Stichting Kennis-, Advies- en Exameninstituut Dierplagen in Wageningen (tel.nr. 0317 - 41 96 60 of www.kad.nl), om de identiteit van het ongedierte vast te stellen en om een advies voor eventuele bestrijding. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het (laten) bestrijden van het ongedierte moet je wel zelf betalen.

Ratten

(Agrarische) bedrijven of particulieren die last hebben van ratten moeten de bestrijding zelf regelen en betalen. De gemeente is van mening dat de (individuele) rattenbestrijding geen taak is van de gemeente, maar een eigen verantwoordelijkheid van het betreffende bedrijf of particulier. In voorkomende gevallen zal een beroep gedaan moeten worden op (gecertificeerde) particuliere bedrijven. Mocht zich onverhoopt een rattenplaag voordoen, dan blijft de bestrijding een gemeentelijke taak, omdat de volksgezondheid dan gevaar kan lopen.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups loopt in lange processies over de stam van eikenbomen, vandaar de naam eikenprocessierups. De eikenprocessierups is een insect dat van nature voorkomt in Nederland, maar tijdens de 20e eeuw weinig werd opgemerkt. De afgelopen 25 jaar heeft de eikenprocessierups zich over heel Nederland verspreid. Om zich te beschermen tegen vijanden produceren ze brandharen die in de lucht komen en bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken. Die overlast kan voorkomen van mei tot en met augustus. Overlast kan ontstaan bij eiken. De gemeente is verantwoordelijk voor de beheersing en bestrijding van de eikenprocessierups.

In de gemeente Bladel worden de rupsen mechanisch bestreden middels afzuigen. Heb je eikenprocessierupsen gezien, dan kun je dit melden bij ons via het Klacht– en meldpunt. Wij komen de rupsen ter plaatse dan zo snel mogelijk bestrijden.

Heb je last van de processierups op eigen terrein:

Loonbedrijf Fiers Hoge Rijt 23 5575 CA Luyksgestel Tel: 0497 - 54 13 94.

Wat moet ik doen?

1. Ongedierte in openbaar gebied

Meld dit bij de gemeente Bladel.

2. Ongedierte op particulier terrein

Neem contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding: