In de gemeente Bladel vangen we vluchtelingen op in verschillende gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast zijn er ook nog verschillende particuliere opvanglocaties waar vluchtelingen bij gastgezinnen onderdak hebben gevonden.  

Opvanglocaties

Er zijn een aantal kleinschalige opvanglocaties in Bladel, Hapert en Hoogeloon.

In Den Tref in Hapert worden vanaf 11 maart 60 personen opgevangen voor een periode van 2 jaar. Zie hier de veel gestelde vragen over deze opvanglocatie. Er is een locatiemanager aanwezig. Hij is 24/7  te bereiken op 06 22353757.

Regionale makelaarskantoor

Als je niet langer in de (particuliere) opvang wilt of kunt blijven dan kun je je melden bij de regionale woonmakelaar. Dit is het startpunt voor de opvang in onze regio. De woonmakelaar is gevestigd in de locatie van Kentalis aan de Castiliëlaan 8-21 in Eindhoven. Het makelaarskantoor gaat dan op zoek naar een gemeentelijke opvanglocatie elders in het land.

Let op: Een locatie in onze regio kan niet gegarandeerd worden.

Het makelaarskantoor is per bus bereikbaar. De dichtstbijzijnde bushalte is halte Castiliëlaan, gelegen aan de Huizingalaan, en is bereikbaar met lijn 406 (Eindhoven-Ekkersrijt-Son)(externe link).

Het aanmeldcentrum aan de Castiliëlaan in Eindhoven is helaas tijdelijk gesloten. Dit betekent dat er geen nieuwe vluchtelingen kunnen worden toegelaten. De reden van de sluiting is dat er momenteel te weinig gemeentelijke opvangplekken beschikbaar zijn in de regio Zuidoost-Brabant.

De tijdelijke sluiting duurt tot nieuwe opvanglocaties in de regio beschikbaar zijn. Gedurende de sluiting worden vluchtelingen die zich in Eindhoven melden doorverwezen naar een ander aanmeldcentrum.

Er geldt een uitzondering voor personen die woonachtig zijn op een adres in Noord-Brabant en die niet in een gemeentelijke opvang verblijven. Als zij niet meer bij hun huidige gastgezin of in hun woning (die ze zelf huren) kunnen verblijven, dan worden zij toegelaten tot het aanmeldcentrum in Eindhoven. Daar wordt met hen gekeken naar mogelijkheden voor verhuizing. In de tussentijd kunnen zij in het centrum verblijven.

Op zoek naar eigen woonruimte?

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de tijdelijke bescherming. Je mag daarmee zelf een woonruimte huren in Nederland. Door de krapte op de woningmarkt is er echter een flink tekort aan (huur)woningen, ook in de gemeente Bladel. Een eigen woning is dus helaas niet van zomaar gerealiseerd. 

Handreiking particuliere opvang Oekraïners

De overheid heeft een handreiking Particuliere Opvang Oekraïeners(externe link) gemaakt. Deze handreiking bevat informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waarop je moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn. De handreiking kan je ook helpen als je al (een) vluchteling(en) in huis hebt.

Verhuizing doorgeven

Als je vertrekt vanuit de (particuliere) opvanglocatie dan moet je deze verhuizing ook doorgeven aan de gemeente. Bij een verhuizing naar een andere opvanglocaties in Nederland behoud je jouw BSN nummer, maar neemt een andere gemeente de verantwoordelijkheid over voor het uitkeren van het leefgeld. Als je terugkeert naar Oekraïne dan schrijven we je helemaal uit en vervalt het recht op leefgeld. 

Een verhuizing doorgeven kan via de gemeentebalie. Maak hiervoor een afspraak. Vluchtelingen die al in het buitenland verkeren vragen we om onderstaand formulier in te vullen.

Formulier verhuizing doorgeven