Officieel spreken we van mantelzorg wanneer u minimaal 8 uur per week of langer dan 3 maanden zorg verleent. Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke hulp. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, u zorgt voor iemand omdat u een relatie heeft met de zorgbehoevende.

Dé mantelzorger bestaat niet. Er zijn jonge mantelzorgers, mantelzorgers met een migratieachtergrond, mantelzorgers van mensen met dementie, NAH of werkende mantelzorgers. Iedere mantelzorger heeft een andere behoefte en daarom zijn er ook veel verschillende mogelijkheden met betrekking tot de ondersteuning van mantelzorgers.

Hieronder enkele voorbeelden:

  • Individuele begeleiding: mantelzorgondersteuner Eva Delissen is er voor informatie & advies voor iedere mantelzorgers in de Gemeente Bladel. U kunt haar bellen op 0615911968 of mailen e.delissen@bladel.nl.
  • Lotgenotencontact: inloopbijeenkomsten, huiskamerbijeenkomsten, familieavonden.
  • Ondersteuningsgroepen: bijvoorbeeld ondersteuningsgroepen voor mantelzorgers van dementerende ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met autisme, mensen met parkinson. Ook is er een ondersteuningsgroep voor jonge mantelzorgers.
  • Cursussen & trainingen: BordjeVol geeft mensen spelenderwijs inzicht in hun leven. Wat zijn energievreters en energiegevers, welke veranderingen zijn wenselijk en wat helpt daarbij?
  • Respijtzorg & praktische hulp: dagopvang- en verzorging voor ouderen, vrijwillige thuiszorg, ondersteuning bij het huishouden of aanpassingen in huis.

Wat moet ik doen?

Wanneer u meer informatie of advies wilt over mantelzorgondersteuning, dan kunt u contact opnemen met Mantelzorgondersteuner Eva Delissen. U kunt haar telefonisch bereiken op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 – 17.00 op 0615911968 of mailen naar e.delissen@bladel.nl

Meer informatie over mantelzorg vindt u bij de landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg MantelzorgNL.