Invoering Ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk

Jaarlijks valt er bij een gemiddeld huishouden zonder brievenbussticker zo’n 1600 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk op de deurmat. Dit komt neer op ruim 33 kilo ongeadresseerd reclamedrukwerk per jaar per huishouden, en dat is nog exclusief het geadresseerde reclamedrukwerk. De productie van het papier van deze folders en krantjes is slecht voor het milieu, net zoals het drukken en vervoeren van het reclamedrukwerk. Daarom heeft de gemeenteraad van Bladel besloten het systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk (reclamefolders) te wijzigen. 

Wat gaat er veranderen

Vanaf 1 januari 2024, wanneer het nieuwe systeem van kracht gaat, zullen huishoudens zonder brievenbussticker het meeste van de verandering merken. Op dit moment ontvangen de huishoudens zonder sticker zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk als huis-aan-huisbladen. In de nieuwe situatie betekent dit dat deze huishoudens alleen nog maar de huis-aan-huisbladen in de brievenbus zullen krijgen, en dus geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. 

Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag alleen nog maar bezorgd worden bij huishoudens met een JA-sticker op de brievenbus. Alle huishoudens in de gemeente Bladel ontvangen een informatiebrief. Hierin leggen we de verandering nog een keer uit en geven we informatie over alternatieven voor de stickers.

Voor wie verandert er niks

Huishoudens met een ongewijzigde voorkeur en met een bestaande sticker op hun brievenbus zijn niet genoodzaakt iets te veranderen. De sticker heeft per 1 januari 2024 nog gewoon dezelfde betekenis.

Alternatieven 

Wanneer je liever geen sticker op jouw brievenbus plakt, zijn er verschillende alternatieven. 

Wil je naast ongeadresseerd reclamedrukwerk je ook afmelden voor geadresseerd reclamedrukwerk? Dat kan via www.postfilter.nl

Verschillende type brievenbusstickers

Type brievenbussticker

Wat krijg je?

De JA|JA-sticker – alle informatie op een rijtje | FolderkiezerJA, wél ongeadresseerd reclamedrukwerk
JA, wél huis-aan-huisbladenNEE, géén ongeadresseerd reclamedrukwerk
NEE, géén huis-aan-huisbladen (wel publicaties van de overheid)

GEEN STICKER OFNEE, géén ongeadresseerd reclamedrukwerk
JA, wél huis-aan-huisbladen