Maurits van den Bosch geïnstalleerd als nieuwe burgemeester gemeente Bladel

Onder grote belangstelling heeft de gemeenteraad de heer Maurits van den Bosch (60) geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Bladel. 

Open, mensgericht en gedreven. Met die woorden is hij misschien wel het beste te beschrijven. Tijdens de openbare bijzondere raadsvergadering op dinsdagavond 10 oktober in de raadzaal was voelbaar hoeveel vertrouwen college en gemeenteraad hebben in zijn bijdrage aan de gemeente Bladel. 

Nieuwe ambtsketen

De beëdiging van de heer Van den Bosch werd gedaan door de commissaris van de Koning, mevrouw Ina Adema. Zij feliciteerde hem met het mooie, maar uitdagende ambt. Daarna ontving burgemeester Van den Bosch de voorzittershamer uit handen van plaatsvervangend raadsvoorzitter Dick Zumker. Bijzonder was dat daarbij ook de nieuwe ambtsketen aan hem werd overgedragen. Maurits van den Bosch is de eerste burgemeester die deze ambtsketen draagt. De nieuwe ambtsketen heeft een omkeerbare penning met aan de ene zijde het wapen van Bladel en aan de andere zijde het wapen van het Rijk. De keten is volledig van zilver gemaakt en laat op verschillende manieren de eenheid van de gemeente Bladel zien, zonder de individuele kernen uit het oog te verliezen. Gemeente Bladel is trots op het talent in de gemeente: de nieuwe ambtsketen werd ontworpen en gemaakt door een lokale edelsmid.

Een mensgerichte, gedreven en natuurlijke leider

Vervolgens werd de nieuwe burgemeester namens de gemeenteraad toegesproken door de heer Toon van Dun. Hij was voorzitter van de vertrouwenscommissie en zei eerder al over de heer van den Bosch: ‘Een enthousiasmerend leider met een strategische blik die tegelijkertijd hartelijk, geïnteresseerd en betrokken tussen de inwoners staat.’ Vanavond roemde hij nogmaals zijn verbindende, mensgerichte, gedreven manier van leiden, wat zo goed past bij gemeente Bladel. 

100 jaar Bladel 

Het was een avond van vol vertrouwen vooruitkijken. Toch nam locoburgemeester Davy Jansen de aanwezigen nog even terug naar 100 jaar geleden, naar de installatie van de toenmalige burgemeester. De overeenkomsten tussen de thema’s waaraan werd en wordt gewerkt, gaven een mooie inkijk in het veelzijdige beroep van een burgemeester. Of het nou gaat om de inrichting van de Markt, de verbindingswegen of over het energienetwerk, wat 100 jaar geleden speelde, heeft nog steeds onze aandacht. Ten slotte heette de heer Paul Verhoeven, burgemeester van Heeze-Leende de kersverse burgemeester namens de burgemeesterskring Zuidoost-Brabant welkom in hun midden met de woorden: ‘Juist dat laten voelen dat mensen welkom zijn, dat ze gewaardeerd voelen, ken jij als specialist in hostmanship als geen ander. We kijken er dan ook naar uit om met je samen te werken.’

De nieuwe burgemeester aan het woord

‘Wat een droom, wat een eer. Ik ben enorm nieuwsgierig en heel erg enthousiast. Dat is de afgelopen maanden alleen maar versterkt tijdens mijn wandelingen door Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel. Ik ben altijd op zoek naar wat mensen verbindt. Ik kijk er dan ook naar uit om de inwoners en ondernemers van de gemeente beter te leren kennen.’  

Komende periode in het teken van kennismaken

De avond werd afgesloten met een feestelijke receptie. De komende periode staat in het teken van ontmoeten en kennismaken met o.a. inwoners, ondernemers, verenigingen, welzijnsorganisaties, schoolbesturen, gildes en dorpsraden.

Van vacature tot installatie

De installatievergadering op 10 oktober is het slotstuk van de burgemeestersprocedure. Hieronder zijn de belangrijkste stappen opgesomd:

Kijk hier voor een schematisch overzicht van de gehele procedure in 14 stappen.