Als je door beperkingen je huishouden niet (meer) helemaal zelf kunt doen, je huisgenoten het niet van je kunnen overnemen en je geen particuliere hulp kunt bekostigen, kan de gemeente je hierbij helpen. Je kunt hierbij denken aan de afwas doen, stofzuigen, strijken, schoonmaken en ramen wassen (binnenkant). Het gaat om het structurele huishoudelijke werk in de woning. Het tuinonderhoud, het vegen van de stoep en het wassen van de ramen aan de buitenzijde wordt niet meegenomen in de indicatie. Ook wordt gekeken of je kunt worden geholpen met algemeen gebruikelijke voorzieningen, zoals een maaltijddienst of een boodschappendienst. Naast het overnemen van taken kan ook aanvullend aansturing of begeleiding op het gebied van de huishoudelijke taken worden geboden of kan advies, instructie of voorlichting worden gegeven over het huishouden.

Ondersteuning en persoonlijke verzorging zoals hulp bij het opstaan, douchen, scheren, aankleden etc. vallen niet onder de hulp bij het huishouden die door de gemeente wordt geregeld. In de meeste gevallen kun je hiervoor terecht bij je zorgverzekeraar.

Voor hulp bij het huishouden betaal je een eigen bijdrage.

Wat moet ik doen?

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor hulp bij het huishouden of als je er meer informatie over wilt, dan kun je contact opnemen met het Zorgloket. Je kunt het Zorgloket tijdens openingsuren (op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 uur) telefonisch bereiken via 0497 - 36 16 36 of je kunt je melden bij de receptie van het gemeentehuis.