Als u door beperkingen uw huishouden niet (meer) helemaal zelf kunt doen, uw huisgenoten het niet van u kunnen overnemen en u geen particuliere hulp kunt bekostigen, kan de gemeente u hierbij helpen. U kunt hierbij denken aan de afwas doen, stofzuigen, strijken, schoonmaken en ramen wassen (binnenkant). Het gaat om het structurele huishoudelijke werk in de woning. Het tuinonderhoud, het vegen van de stoep en het wassen van de ramen aan de buitenzijde wordt niet meegenomen in de indicatie. Ook wordt gekeken of u kunt worden geholpen met algemeen gebruikelijke voorzieningen, zoals een maaltijddienst of een boodschappendienst. Naast het overnemen van taken kan ook aanvullend aansturing of begeleiding op het gebied van de huishoudelijke taken worden geboden of kan advies, instructie of voorlichting worden gegeven over het huishouden.

Ondersteuning en persoonlijke verzorging zoals hulp bij het opstaan, douchen, scheren, aankleden etc. vallen niet onder de hulp bij het huishouden die door de gemeente wordt geregeld. In de meeste gevallen kunt u hiervoor terecht bij uw zorgverzekeraar.

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage.

Wat moet ik doen?

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor hulp bij het huishouden of als u er meer informatie over wilt, dan kunt u contact opnemen met het Zorgloket. U kunt het Zorgloket tijdens openingsuren (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur) telefonisch bereiken via 0497-361636 of u kunt zich melden bij de receptie van het gemeentehuis. Let op: momenteel is het zorgloket enkel telefonisch bereikbaar of op afspraak te bezoeken.