Alle inwoners met een ondersteuningsvraag kunnen hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Er zijn geen kosten verbonden aan cliëntondersteuning. Cliëntondersteuners geven informatie, advies en kortdurende ondersteuning door u te helpen uw vraag duidelijk te krijgen, samen met u oplossingen te bedenken en keuzes te maken. Een cliëntondersteuner kan, als dat nodig is, helpen bij het inschakelen van hulp uit uw omgeving of de weg wijzen naar instanties.

Een cliëntondersteuner staat naast u en handelt vanuit uw belang. Op moment dat een goede oplossing is gevonden, doet de ondersteuner een stapje terug maar u kunt er weer een beroep op doen als dat nodig is.

Omdat hierdoor onnodig beroep op zorg en ondersteuning kan worden voorkomen, heeft cliëntondersteuning ook een preventiefunctie. Ondersteuning kan worden geboden door professionele organisaties, maar ook door familieleden of vrijwilligers.

De consulenten van het Zorgloket Bladel kunnen u informeren over de (vrijwilligers)organisaties die cliëntondersteuning bieden.