Alle inwoners met een ondersteuningsvraag kunnen hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Er zijn geen kosten verbonden aan cliëntondersteuning. Cliëntondersteuners geven informatie, advies en kortdurende ondersteuning door je te helpen jouw vraag duidelijk te krijgen, samen met jou oplossingen te bedenken en keuzes te maken. Een cliëntondersteuner kan, als dat nodig is, helpen bij het inschakelen van hulp uit jouw omgeving of de weg wijzen naar instanties.

Een cliëntondersteuner staat naast je en handelt vanuit jouw belang. Op het moment dat een goede oplossing is gevonden, doet de ondersteuner een stapje terug maar jij kunt er weer een beroep op doen als dat nodig is.

Omdat hierdoor onnodig beroep op zorg en ondersteuning kan worden voorkomen, heeft cliëntondersteuning ook een preventiefunctie. Ondersteuning kan worden geboden door professionele organisaties, maar ook door familieleden of vrijwilligers.

De consulenten van het Zorgloket Bladel kunnen je informeren over de (vrijwilligers)organisaties die cliëntondersteuning bieden.