Vergunningen en meldingen worden behandeld door de afdeling VTH Bladel. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan op werkdagen tussen 9 en 12 uur telefonisch contact op via 0497 - 36 16 36 of maak een afspraak via het contactformulier.

Wat is het?

Het schieten met carbid is voor de duur van 1 uur toegestaan tijdens de zogeheten traditie van het ‘losschieten’ bij de aankondiging van een huwelijk. Van deze mogelijkheid mag geen gebruik worden gemaakt in de periode van 24 december tot en met 2 januari. Buiten de traditie van losschieten om is het schieten met carbid alleen geoorloofd als er een ontheffing is verleend door burgemeester en wethouders.

Aanvullende informatie

In de Verordening Fysieke Leefomgeving is een bepaling over het schieten met carbid opgenomen. Op grond van deze bepaling mag er alleen met carbid worden geschoten als het gaat om het losschieten in verband met een aanstaand huwelijk.

Het schieten met carbid buiten de traditie van losschieten om is verboden. Wel kan er een ontheffing van het verbod worden verleend, bijvoorbeeld in het kader van een evenement. Je kunt ontheffing aanvragen bij het college van burgemeester en wethouders van Bladel, Postbus 11, 5530 AA Bladel.

Wij vinden het belangrijk dat het carbid schieten verantwoord gebeurt. Dit in verband met je veiligheid én de veiligheid van omstanders en de omgeving. Daarom tref je hier enige tips aan.

Tips

 1. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is, is 18 jaar of ouder;
 2. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is, is niet onder invloed van alcohol of drugs;
 3. De inhoud van de bus waarmee geschoten wordt, bedraagt maximaal 40 liter;
 4. De bussen zijn afgesloten met zacht materiaal (bv. voetbal of plastic zak);
 5. Binnen een cirkel van 100 meter rond de plaats waar het carbid schieten plaats vindt, worden niet meer dan twee bussen gebruikt voor het schieten met carbid, dan wel gebruiksklaar aanwezig gehouden voor het schieten met carbid;
 6. Gebruik geen busdeksels of soortgelijke gevaarlijke projectielen om met behulp van carbid weg te schieten;
 7. Zorg dat er geen personen of voorwerpen in de schietrichting kunnen komen. Zet de omgeving eventueel af met linten;
 8. Toeschouwers worden op veilige afstand van het carbid schieten gehouden;
 9. De locatie waar het carbid schieten plaatsvindt, ligt op ten minste 300 meter van zorginstellingen;
 10. Houd rekening met plaatsen waar dieren worden gehouden;
 11. Informeer omwonenden over het aanvangstijdstip van het losschieten;
 12. Realiseer je dat je aansprakelijk bent voor eventuele schade als gevolg van het carbid schieten.