Oud papier wordt door de gemeente ingezameld via de papierbakken bij u in de buurt of het wordt op een vast moment opgehaald. U kunt uw oud papier ook wegbrengen naar een inzamelpunt van de gemeente.

Het apart houden van oud papier en karton is goed voor het milieu

Oude kranten, reclamefolders, enveloppen, kartonnen doosjes en tijdschriften wordt apart ingezameld. Hierdoor kan oud papier worden hergebruikt en krijgt daarmee een tweede leven. Het komt regelmatig voor dat tussen oud papier plastic (dat om tijdschriften zit) en de verpakkingen van zuivel en frisdranken zit. Dat is niet de bedoeling.

In de meeste wijken wordt één keer per maand door een (buurt)vereniging het oud papier opgehaald. Op de meeste plaatsen gebeurt dit met behulp van (oude) afvalcontainers. Het papier kunt u het beste los in de container gooien. Verder kan het oud papier worden aangeboden in handzame pakketjes van max. 45 bij 45 cm.

Wel oud papier: boeken, cadeaupapier, computerpapier, dozen, eierdoosjes, enveloppen, folders en brochures, karton, kranten, pakpapier, tijdschriften en wasmiddeldozen.

Geen oud papier: carbonpapier, foto's, fotopapier, geplastificeerd papier, hygiënisch papier zoals luiers en tissues, plastic zakken, sterk vervuild papier zoals koffiefilters en papier tussen vleeswaren, verpakkingen van zuivel en frisdranken, verpakkingen van vloeibare wasmiddelen en wasverzachter.

De gemeente heeft een overeenkomst met een professionele inzamelaar voor oud papier en karton. In principe vindt die inzameling één keer paar maand plaats met ondersteuning van een aantal vrijwilligers van (buurt)verenigingen. Als tegenprestatie ontvangen die verenigingen een vergoeding per ingezamelde kilo oud papier.

In de meeste gevallen wordt het papier aan de weg gezet in de bekende papiercontainer. Die wordt automatisch geleegd, wanneer deze aan de inzamelwagen wordt gehangen. Vaak staan daar ook dozen bij, die door de vrijwilligers gemakkelijk in de inzamelwagen gegooid kunnen worden.

Soms echter wordt het papier aangeboden in plastic kratten of boxen. Die moeten dan leeg worden geschud in de laadruimte van de inzamelwagen. Dat kan voor de vrijwilligers een gevaarlijke situatie opleveren. Daarom het dringende verzoek om het oud papier en karton voortaan alleen nog maar aan te bieden in de papiercontainer of in kartonnen dozen.

Als u nog geen papiercontainer heeft, kunt u contact opnemen met het Milieu informatiecentrum, tel. 0800 023 03 36 (gratis). Deze wordt gratis geleverd.

Links/Documenten

Afvalkalender (printversie)