Om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in de eigen leefomgeving (dat kan de eigen woning zijn of een geschiktere woning in dezelfde omgeving) zijn er veel voorzieningen mogelijk. Niet alle aanpassingen worden vergoed. Sommige zijn namelijk regulier in de winkel verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn: wand-beugels, een verhoogde toiletpot, een losse douchestoel, kranen en een tweede trapleuning.

Ook zal bij beoordeling van een aanvraag worden meegenomen of je kon verwachten dat je de aanpassing nodig zou gaan hebben en je hiervoor kon sparen. De gemeente attendeert je erop rekening te houden met de volgende levensfase en/of je (on)mogelijkheden.

Voor kortdurend gebruik (maximaal 6 maanden) zijn losse woonvoorzieningen te leen via het uitleendepot van thuiszorgaanbieders of hulpmiddelenleveranciers. Wanneer je een huurwoning bewoont en ouder bent dan 55 jaar brengen sommige woningstichtingen op je verzoek kosteloos voorzieningen zoals een wand-beugel, verhoogd toilet, douchezitje of een antislipvloercoating in de badkamer aan. Voor een woonvoorziening of woningaanpassing vanuit de Wmo betaal je een eigen bijdrage.

Wat moet ik doen?

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een woonvoorziening of woningaanpassing of als je er meer informatie over wilt, dan kun je contact opnemen met het Zorgloket. Je kunt het Zorgloket tijdens openingsuren (op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 uur) telefonisch bereiken via 0497-361636 of je kunt je melden bij de receptie van het gemeentehuis.