Om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in de eigen leefomgeving (dat kan de eigen woning zijn of een geschiktere woning in dezelfde omgeving) zijn er veel voorzieningen mogelijk. Niet alle aanpassingen worden vergoed. Sommige zijn namelijk regulier in de winkel verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn: wand-beugels, een verhoogde toiletpot, een losse douchestoel, kranen en een tweede trapleuning.

Ook zal bij beoordeling van een aanvraag worden meegenomen of u kon verwachten dat u de aanpassing nodig zou gaan hebben en u hiervoor kon sparen. De gemeente attendeert u erop rekening te houden met de volgende levensfase en/of uw (on)mogelijkheden.

Voor kortdurend gebruik (maximaal 6 maanden) zijn losse woonvoorzieningen te leen via het uitleendepot van thuiszorgaanbieders of hulpmiddelenleveranciers. Wanneer u een huurwoning bewoont en ouder bent dan 55 jaar brengen sommige woningstichtingen op uw verzoek kosteloos voorzieningen zoals een wand-beugel, verhoogd toilet, douchezitje of een antislipvloercoating in de badkamer aan. Voor een woonvoorziening of woningaanpassing vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

Wat moet ik doen?

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een woonvoorziening of woningaanpassing of als u er meer informatie over wilt, dan kunt u contact opnemen met het Zorgloket. U kunt het Zorgloket tijdens openingsuren (op werkdagen tussen 9.00-12.00 uur)  telefonisch bereiken via 0497-361636 of u kunt zich melden bij de receptie van het gemeentehuis. Let op: momenteel is het zorgloket enkel telefonisch bereikbaar of op afspraak te bezoeken.