Uitbreiding Hendor en plan onderwijshuisvesting krijgen groen licht van gemeenteraad
Gemeentepolitiek lijkt soms op balanceren op een koord terwijl je meerdere borden tegelijk in de lucht houdt. We willen prettig wonen, kunnen ondernemen en genieten van de natuur. Hoe verenig je al die wensen?

Uitbreiding Hendor
Dat de publieke tribune goed gevuld is, heeft te maken met de voorgenomen uitbreiding van het bedrijf Hendor aan de Leemskuilen 13 in Bladel. Voor dit agendapunt hebben zich vier insprekers gemeld. Mevrouw Kaethoven van Hendor Holding vertelt dat het familiebedrijf waarvan zij mede-eigenaar is sinds 1960 aan de Leemskuilen gevestigd is, sinds 1999 op nummer 13. Het pand is te klein en bovendien slecht geïsoleerd. Er is meer hoogte nodig voor takels en de opslag van elektromotoren. Ze merkt op dat Hendor een omgevingsdialoog heeft gevoerd en het aanvankelijke ontwerp van de uitbreiding van het pand heeft aangepast aan de wensen van de omwonenden.
Toch zijn die omwonenden niet blij en tevreden. Ze vinden veranderingen aan het pand ‘disproportioneel’ en vrezen geluids- en verkeersoverlast en verminderd woongenot. Punten van zorg zijn onvoldoende meegenomen, vinden ze. Daarnaast vrezen ze dat aanpassingen aan de rondweg van Bladel zullen leiden tot meer transportbewegingen over de Bleijenhoek. De gemeenteraad begrijpt de zorgen van de omwonenden en heeft tegelijkertijd oog voor de belangen en rechten van de ondernemer. De gemeenteraad besluit daarom een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Dat betekent dat Hendor – als het aan de raad ligt – ter plaatse kan uitbreiden. Wel roept de raad op tot verdere dialoog tussen initiatiefnemer Hendor en omwonenden.
Plan onderwijshuisvesting
Vervolgens bespreekt de raad het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Gemeenten zijn in ons land verantwoordelijk voor de huisvesting van alle basisscholen binnen de gemeentegrens. Twee scholen kampen op dit moment met huisvestingsproblemen: het Palet in Hapert (ruimtegebrek) en de Piramide in Bladel (school voor speciaal basisonderwijs, huisvesting voldoet niet meer). Omdat de raad graag de vinger aan de pols wil houden in dit dossier geeft ze het college de opdracht de raad te zijner tijd in de gelegenheid te stellen wensen en bedenkingen kenbaar te maken met betrekking tot vervangende huisvesting voor de Piramide. Daarnaast vraagt de raad om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen bij het Palet.
Eigen afwegingen Eersel
Belangen afwegen, dat is ook aan de orde als het gaat om de groei van Brainportregio Eindhoven en het op orde houden van de bereikbaarheid. Samen met Eersel, Reusel-De Mierden en Bergeijk overlegt Bladel geregeld over de positie van de Kempen binnen de Brainportregio. Soms lopen standpunten uiteen. Zo wil Eersel niet zoveel woningen bouwen als vanuit Brainport is voorgesteld, wat maakt dat de druk op de woningmarkt in omliggende gemeenten toeneemt. Ook ziet Eersel – centraal gelegen tussen de vier genoemde gemeenten – een ‘slimme mobiliteitshub’ (overstapplaats van fiets of auto op openbaar vervoer naar Eindhoven) niet zitten. Het CDA is daarover teleurgesteld en roept de gemeenteraad op om zorgen en kritiek uit te spreken richting Eersel. Andere partijen lijkt het onverstandig de druk op buurgemeente en samenwerkingspartner Eersel op te voeren en wethouder d’Haens evenmin. ‘Ik snap uw overwegingen. Ook wij vinden het teleurstellend dat de Eerselse gemeenteraad een andere afweging maakt, maar dat is hun recht. We gaan nu met de Bergeijk en Reusel-De Mierden de gevolgen van het Eerselse standpunt onderzoeken. Ook Eersel zelf zal dit doen. Maar ik zal mijn teleurstelling zeker overbrengen richting Eersel.’
Bladel Transparant ziet kansen in het besluit van Eersel en roept het college op te onderzoeken of een mobiliteitshub in de gemeente Bladel haalbaar is. De motie kan, ondanks het negatieve advies van wethouder d’Haens, rekenen op steun van het CDA en de VVD en haalt daarmee een meerderheid.
Jongerenoverlast
Tot slot bespreekt de raad de overlast die sommige jongeren veroorzaken bij BRUIS, het nieuwe gemeenschapshuis aan de markt in Bladel. Het is bekend bij burgemeester Van den Bosch, die meldt dat de gemeente de overlast in de kiem probeert te smoren. Volgens wethouder Jansen kan de overlast worden verminderd door de jongeren meer te betrekken bij de inrichting van de ruimte voor jongeren en de invulling van het programma.