De gemeenteraad van Bladel draagt de heer Maurits van den Bosch (60) voor als nieuwe burgemeester van de gemeente Bladel. Dat maakte Toon van Dun, voorzitter van de vertrouwenscommissie, maandagavond 10 juli 2023 tijdens de bijzondere raadsvergadering(externe link) bekend.


Maurits van den Bosch is 60 jaar oud, momenteel actief als raadslid/fractievoorzitter (CDA) in Maashorst en werkzaam als zelfstandig trainer op het gebied van hostmanship. Van den Bosch woont samen met zijn partner in Uden.Maurits van den Bosch

De vertrouwenscommissie omschrijft Van den Bosch als ‘Mensgericht, daadkrachtig en gedreven’. ‘Een enthousiasmerend leider met een strategische blik die tegelijkertijd hartelijk, geïnteresseerd en betrokken tussen de inwoners staat. Hij is iemand die het voortouw neemt in de uitdagingen waar Bladel voor staat en samenwerking bevordert. Daarmee hebben we de beste burgemeester voor onze gemeente Bladel gevonden: een verbinder in de samenleving, aanjager in het gemeentehuis en ambassadeur in de regio’, aldus Van Dun.

De verwachting is dat Maurits van den Bosch in de raadsvergadering van 10 oktober 2023 kan worden geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Bladel.

Profielschets

De gemeenteraad stelde een profiel op waarin staat wat voor soort burgemeester de gemeente Bladel zoekt. Om te komen tot een goed profiel, riep de gemeenteraad begin dit jaar de hulp in van inwoners. Inwoners konden tot 5 februari hun mening geven via een enquête. Dat deden ruim 470 mensen! Ze waren het er van harte over eens dat de burgemeester vooral informeel moet zijn. Ook bleek dat mensen graag iemand zien die zich opstelt als een burgermoeder/burgervader en die daarbij gevoelens toont. De reacties op de enquête zijn verwerkt in de profielschets die op 8 maart 2023 door de gemeenteraad werd vastgesteld (profiel-schetsvergadering(externe link)). Onder aan deze pagina kun je de profielschets downloaden. 

Op 8 maart 2023 werd de profielschets voor een nieuwe burgemeester door de gemeenteraad vastgesteld. Tijdens de vergadering overhandigde voorzitter van de vertrouwenscommissie Toon van Dun de profielschets aan de Commissaris van de Koning, Mr. Ina Adema.

Persbericht Provincie Noord-Brabant

Sollicitaties burgemeester Bladel

's-Hertogenbosch, 13 april 2023: Er zijn 24 belangstellenden voor het ambt van burgemeester in de gemeente Bladel. Het gaat om 8 vrouwen en 16 mannen. Dat maakt de commissaris van de Koning, Ina Adema, bekend.
Onder de sollicitanten zijn 20 (oud) wethouders en (oud) burgemeesters, vier sollicitanten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven of hebben een vrij beroep. Dat wordt vaak gecombineerd met een of meerdere bestuurlijke functies.

Aanbeveling

Na de eerste selectie heeft de vertrouwenscommissie, in overleg met de commissaris van de Koning, gesprekken met een aantal kandidaten gevoerd. Ook een assessment was onderdeel van de procedure. Uiteindelijk heeft de vertrouwenscommissie een voorstel aan de raad voorbereid en heeft de raad besloten om Van den Bosch aan te bevelen.

Van aanbeveling tot installatie

De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister doet een voordracht aan Zijne Majesteit de Koning, die de burgemeester benoemt. Na benoeming vindt de beëdiging plaats van de burgemeester door de commissaris van de Koning in de installatievergadering van de gemeenteraad. Naar verwachting is dat op 10 oktober 2023. Vanaf dan is de nieuwe burgemeester officieel in functie en eindigt het waarnemend burgemeesterschap van de heer Willibrord van Beek.