Gemeenteraad neemt historisch besluit over nieuw zwembad

Goed werk heeft tijd nodig, zeggen ze, en het duurde inderdaad even voordat er een meerderheid was in de Bladelse gemeenteraad. Uiteindelijk ging op donderdag 10 juli de kogel door de kerk: Bladel krijgt een nieuw binnenzwembad en een zwemvijver.

Zwembad Egyptische Poort

21 jaar geleden werd het buitenzwembad van Bladel gesloten. Dat gaf destijds behoorlijk wat commotie. Het leidde onder meer tot de oprichting van de lokale partij Bladel Transparant, met acht zetels nu de grootste partij in de Bladelse gemeenteraad. 

Het zwembad ging dus dicht, maar de discussie erover duurde voort. Vier jaar geleden nog leek een nieuw zwembad dichtbij, maar uiteindelijk was er toen in de gemeenteraad geen meerderheid voor de plannen. Nu wel: in 2029 komt er een binnenbad met onder meer een wedstrijdbad van 10 x 25 meter, een ‘doelgroepenbassin’ van 150 m2 met een verstelbare bodem, een peuterhoek van 100 m2 en recreatiefaciliteiten zoals een stoomcabine en een familieglijbaan. Naast het binnenband komt een zwemvijver met zandstrand en ligweide. Doordat onder het zandpakket van de zwemvijver een folie ligt, staat de vijver niet in contact met het grondwater. Zo blijft de waterkwaliteit beheersbaar. Een buitenbad is geen optie omdat dit ongeveer 7x duurder is dan een zwemvijver en buiten het zwemseizoen niet multifunctioneel te gebruiken is.

De raad stelt een paar voorwaarden aan zijn besluit. Er moet een vaste omheining rond de zwemvijver komen, zwemmers betalen entree bij gebruik van de zwemvijver en er zal toezicht zijn tijdens de openstelling van de zwemvijver bij zwemactiviteiten. Bij het afhameren van dit agendapunt vergelijkt burgemeester Van den Bosch het proces om tot een nieuw zwembad te komen met een zware en langdurige bevalling. Hij spreekt de hoop uit dat de raad over een aantal jaren kan terugzien op een goed besluit voor de gemeente Bladel.

Kroonvensche Heide

De gemeenteraad stemt in met de aankoop van een landbouwperceel bij de ‘Kroonvensche Heide’. Het doel is om van deze landbouwgrond natuurgebied te maken of gebied voor ‘natuurinclusieve’ landbouw. De raad hikt weliswaar aan tegen het aankoopbedrag maar is van mening dat de voordelen van aankoop groter zijn dan de nadelen. De gemeente wil meer regie op ontwikkelingen binnen de gemeente en dat kan alleen als de gemeente grond bezit. Eventueel kan deze grond later worden geruild tegen grond elders om zo bijvoorbeeld woningbouw te stimuleren. 

Keuzenota energie

Verder werd in de raadsvergadering de ‘keuzenota Energiebeleid 2026-2030’ besproken. Bladel wil in 2030 de uitstoot van CO₂ met 49% teruggebracht hebben ten opzichte van de uitstoot in 1990. Daarvoor zijn maatregelen nodig. De gemeente wil vooral inzetten op energiebesparing. Het CDA vraagt waarom de gemeente niet gelijktijdig inzet op meer opwekking van duurzame energie. Er blijkt sprake van een misverstand. Het college is voorstander van meer zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven, maar niet van grote wind- of zonneparken. Die passen volgens wethouder Van der Hamsvoort niet in het gebied. De raad stemt unaniem in met de keuzenota. De motie van CDA en PRO5 die oproept om meer in te zetten op duurzame energie-opwek krijgt geen meerderheid. 

Overlast

Tot slot: de kermis in Hapert. Daar was vorig jaar hommeles, zogezegd. De VVD vraagt de burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde, wat hij daarvan vindt. Die laat weten ervan te balen dat bewoners een gevoel van onveiligheid ervaren omdat een kleine groep jongeren de sfeer verziekt. De burgemeester zegt hierover in contact te staan met politie en de officier van justitie en stevige maatregelen te overwegen, zoals gebiedsverboden voor de veroorzakers van overlast.