De aanvraagtermijn van de eenmalige energietoeslag 2022 liep tot 1 november 2022. Op dit moment kun je geen aanvraag meer indienen voor de Energietoeslag 2022.

Energietoeslag 2023

Het kabinet heeft op 20 september 2022 aangekondigd dat de eenmalige energietoeslag van € 1.300,00 opnieuw wordt uitbetaald in 2023. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen voor de energietoeslag 2023. Het kabinet heeft ook bekend gemaakt dat gemeenten een voorschot zouden kunnen geven van € 500,00. Helaas is dit bij ons (nog) niet mogelijk. Begin 2023 verwachten we meer duidelijkheid over de regeling en de uitbetaling van de energietoeslag 2023.
 

Heb je recht op een energietoeslag van 1.300 euro?

Iedereen moet meer betalen voor gas en elektriciteit. Hierdoor hebben mensen moeite om hun energierekening te betalen. De gemeente wil deze mensen graag helpen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft een eenmalige energietoeslag. De energietoeslag is verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro. Heb jij hier recht op? Of heb je de energietoeslag al aangevraagd en wil je weten wanneer je de extra 500 euro krijgt? In dit bericht vertellen we je erover.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 1.300 euro. Dat geld is bedoeld om je te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit. Je hebt recht op de energietoeslag als je een laag inkomen hebt. Dit kan inkomen zijn uit werk, een uitkering of wanneer je ondernemer bent, inkomsten uit je eigen bedrijf. Voor meer informatie over wat een laag inkomen inhoudt: kijk op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link) of neem contact op met Maatschappelijke Dienstverlening.

De veel gestelde vragen kun je vinden op: www.kempengemeenten.nl/veel-gestelde-vragen-over-aanvragen-energietoeslag(externe link)

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

Je hebt recht op de energietoeslag als je een laag inkomen hebt, ook wel een inkomen rond het sociaal minimum genoemd. Dit is een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Het maakt daarbij niet uit of je dat geld krijgt omdat je een uitkering hebt, omdat het loon is van je werk of omdat je als ondernemer inkomsten ontvangt uit je eigen bedrijf. In de tabel hieronder kun je lezen wat een laag inkomen is in jouw situatie of gezinssamenstelling. Deze bedragen betreft het netto inkomen per maand.

Gezinssamenstelling

21 jaar tot AOW-leeftijd

Vanaf AOW-leeftijd

21 jaar tot AOW-leeftijd

Vanaf AOW-leeftijd

zonder vakantietoeslag

met vakantietoeslag

Alleenstaande

€ 1.256,08

€ 1.397,27

€ 1.322,18

€ 1.470,80

Gehuwd/samenwonend

€ 1.794,40

€ 1.892,81

€ 1.888,84

€ 1.992,43

Informatie over de Pensioenaftrekpost

Als je aanvullend op je AOW een pensioen ontvangt, telt niet je gehele pensioen mee als inkomen. Voor een alleenstaande telt een bedrag van € 21,50 per kalendermaand niet mee, voor gehuwden samen telt een bedrag van € 43,00 niet mee. Hierdoor kun je ook met een klein pensioen in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag. Heb je hierover vragen, neem dan even contact op met Maatschappelijke Dienstverlening via onderstaande contactgegevens.

Hoe kun je de eenmalige energietoeslag krijgen?

Sommige mensen hebben de energietoeslag al automatisch ontvangen, bijvoorbeeld omdat zij een uitkering krijgen van de gemeente. Deze mensen hebben de eenmalige energietoeslag afgelopen mei ontvangen. Als je de energietoeslag niet automatisch hebt ontvangen, moet je de energietoeslag zelf aanvragen.

Heb je al een aanvraagformulier ingediend?

Je ontvangt een bericht zodra je aanvraag voor energietoeslag door een consulent in behandeling is genomen. Wij verzoeken je vriendelijk om dit bericht af te wachten. In verband met de grote hoeveelheid aanvragen kan dit wat langer duren dan dat je van ons gewend bent.

Heb je al 800 euro ontvangen en vraag je je af wanneer je de aanvullende 500 euro ontvangt?

Alle inwoners die inmiddels 800 euro hebben ontvangen krijgen na 1 oktober automatisch het extra bedrag van 500 euro op hun rekening. Je hoeft hiervoor dus niet opnieuw een aanvraag in te dienen.

Hulp bij je aanvraag

Hier kun je het aanvraagformulier vinden: www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link)(externe link)
Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem dan contact op met Maatschappelijke Dienstverlening.

Hulp bij geldzorgen

Kom je niet in aanmerking voor de energietoeslag maar heb je wel moeite om rond te komen? Of kun je ondanks de energietoeslag de energierekening niet betalen? Neem contact op met Maatschappelijke Dienstverlening. Zij kijken met je mee welke oplossing het beste bij je past. Ook als je een inkomen hebt boven het sociaal minimum.

Hulp bij het besparen van energie

Bespaartips in het kort

Slim omgaan met je verwarming kan je veel geld schelen. In een groot, oud huis zelfs honderden euro’s! Zet de verwarming 's nachts bijvoorbeeld op 15 graden en verwarm geen kamers waar je niet bent.

  • Ook op warm water kun je met simpele maatregelen flink besparen. Bijvoorbeeld met een waterbesparende douchekop of door simpelweg wat minder lang te douchen.
  • Als je weet waar jouw energie aan op gaat, kun je gaan besparen. Met een eenvoudige energiemeter of een energieverbruiksmanager kom je erachter hoeveel stroom je apparaten gebruiken. Zo spoor je makkelijk energievreters in huis op.
  • Loop ook eens door je huis om te zien waar nog gloeilampen hangen en vervang die door zuinige ledlampen.

Check alle tips op www.milieucentraal.nl/energie-besparen(externe link)(externe link). Wil je weten waar jij snel kunt besparen? Doe de Bespaartest op www.verbeterjehuis.nl/wizard(externe link)(externe link) en kom erachter!

Hoe kun je Maatschappelijke Dienstverlening bereiken?

Elke dag is er een telefonisch spreekuur tussen 9.00 en 11.00 uur waar je met al je vragen terecht kunt. 
Telefoon: 0497 - 74 55 44(externe link)(externe link), e-mail: md@kempengemeenten.nl