Brede steun gemeenteraad voor perspectiefnota
Er zijn maanden waarin de Bladelse gemeenteraad niet vergadert én er zijn maanden dat de Bladelse gemeenteraad twee keer vergadert en zelfs kort na elkaar. In juli en november bespreekt de gemeenteraad namelijk of de gemeente financieel op koers ligt. Die vergaderingen kosten tijd. Het gaat immers om veel geld.

In 2025 heeft Bladel 74 miljoen euro te besteden. Je zou denken: dan is er volop ruimte om allerlei mooie plannen te realiseren. Dat is niet zo. Een groot deel van dat geld gaat namelijk naar zaken zoals jeugdzorg, uitkeringen, afvalinzameling en het onderhoud van de openbare ruimte. Toch is er altijd wel ruimte voor nieuw beleid. Waar geven we in Bladel ons geld aan uit?
Mee- en tegenvallers
Op dinsdag 8 juli behandelde de gemeenteraad de zogenaamde perspectiefnota. Deze nota schetst een beeld van de (financiële) mee- en tegenvallers en vormt de basis voor de begroting die de gemeenteraad in november bespreekt. De zogenaamde meicirculaire (een brief van het Rijk) was een meevaller: Bladel krijgt vanaf nu ieder jaar ongeveer een miljoen meer van het Rijk. Maar er zijn ook tegenvallers. Zo kostte het nieuwe gemeenschapshuis BRUIS in Bladel 1,8 miljoen euro meer dan was begroot.
Bieb: meer dan boeken uitlenen
Om de uitgaven en inkomsten in balans te houden wil het college een aantal maatregelen nemen. Een daarvan is een bezuiniging van € 51.000 op Bibliotheek De Kempen. Mevrouw Helderman, directeur van de bibliotheek, maakt gebruik van het inspreekrecht. Ze vertelt dat de bieb tegenwoordig veel meer doet dan enkel boeken uitlenen. ‘We ondersteunen mensen bij het gebruik van digitale media, en mantelzorgers bij het online boodschappen doen. Ook bestrijden we laaggeletterdheid en stimuleren we het leesplezier.’ Ze roept de raad op af te zien van de voorgenomen bezuiniging.
Raad steunt perspectiefnota, enkeling kritisch
Een voor een geven de vijf partijen in de gemeenteraad hun oordeel over de perspectiefnota. Vier van hen (Bladel Transparant, Vrije Hapertse Partij, CDA en PRO5) hebben (milde) kritiek op of zorgen over bepaalde onderwerpen. Zo ziet het ernaar uit dat Bladel in de toekomst meer moet afdragen aan de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten (GRSK), terwijl de gemeente juist had gehoopt op een jaarlijkse besparing van twee ton. Ook zijn er zorgen over de verkeersveiligheid, onder andere op de N284, de jeugdoverlast in Bladel, de kerk in Hoogeloon en het fietspad over de Cartierheide. Ondanks die kritiek kunnen zij zich in hoofdlijnen vinden in de perspectiefnota en de daarin opgenomen extra verhoging van de OZB (tot 45% in 2029) en de toeristenbelasting (tot 28% in 2029). Dat geldt niet voor de VVD. Die vindt dat het college jarenlang onverantwoord miljoenen heeft uitgegeven en daarvan niet heeft geleerd. Volgens fractievoorzitter Ely van Weert ziet het college van burgemeester en wethouders de inwoners van Bladel als pinautomaat. Hij is tegen de voorgenomen extra verhoging van de OZB en de toeristenbelasting, omdat die volgens hem ondernemers in de vrijetijdssector onevenredig hard treft. Ook is hij kritisch over de financiële onderbouwing van het nieuwe zwembad. De VVD staat hierin alleen. Alle andere partijen stemmen voor de perspectiefnota en verwerpen het amendement van de VVD om ‘gezonde financiële keuzes te maken’ en de OZB en toeristenbelasting niet extra te verhogen. De motie van Bladel Transparant, Vrije Hapertse Partij en CDA voor een kunstgrasveld in Hoogeloon wordt aangenomen.
Donderdag (10 juli) bespreekt de gemeenteraad het zwembad, de zwemvijver en het energiebeleid.