Vergunningen en meldingen worden behandeld door de afdeling VTH Bladel. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan op werkdagen tussen 9 en 12 uur telefonisch contact op via 0497 - 36 16 36 of maak een afspraak via het contactformulier

Wat is het?

Als je een omgevingsvergunning hebt aangevraagd voor een bouw of verbouwing, kan de gemeente je aanvraag voorleggen aan de welstandscommissie. Deze commissie bekijkt:

  • hoe het gebouw er na de bouw of verbouwing uit komt te zien;
  • welke materialen er gebruikt worden;
  • of je bouwplan past in de bestaande omgeving of bij andere bouwplannen in de omgeving;
  • of je bouwplan voldoende kwaliteit heeft.

De eisen die de gemeente aan een bouw of verbouwing stelt, kun je bekijken in de welstandsnota van de gemeente.

Wat heb ik nodig?

  • Tekeningen van de gewenste bouw of verbouwing.
  • Details over hoe het gebouw eruit komt te zien.
  • Kleurenfoto's van hoe het gebouw en de aangrenzende bouwwerken er nu uitzien.
  • Gegevens over de bouwmaterialen en kleuren die je wil gebruiken.

Wat moet ik doen?

Je vraagt een omgevingsvergunning aan. Zodra je de beslissing op je aanvraag krijgt, weet je of je bouwplan voldoet aan de welstandseisen.

Vraag een vooroverleg bouwen aan

Wil je van tevoren weten of je bouwplan voldoet aan de eisen van welstand? Vraag dan een vooroverleg bouwen aan via het formulier vooroverleg (hieraan zijn legeskosten verbonden). Naast het aspect ‘bouwen’ is het vooroverleg bestemd voor bestemmingsplan-, welstands- en monumententoets, vergunningsvrij bouwen en/of milieuactiviteiten. 

Voor het indienen van een vooroverleg kun je gebruikmaken van onderstaande link ‘Vooroverleg omgevingsvergunning (WABO) met DigiD en eHerkenning’. Moch je geen eHerkenning of DigiD hebben dan kun je gebruik maken van het formulier Vooroverleg omgevingsvergunning (pdf) onder aan deze pagina. Dit formulier met benodigde stukken kun je mailen naar vergunningen@bladel.nl.

Bij het indienen van je plan kun je aangeven of je bij de beoordeling aanwezig wil zijn. Er wordt dan contact met je opgenomen om een afspraak in te plannen.