HomeWonen & LevenWoz-portaal

Woz-portaal

WOZ-waarde te hoog? Neem contact op met de gemeente

Binnenkort ontvangt u de aanslag onroerende-zaakbelasting. De hoogte van deze aanslag is gebaseerd op de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van uw woning of bedrijf. Hoe die waarde tot stand is gekomen, kunt u lezen in het taxatieverslag.

Als u van mening bent dat de waarde van uw woning te hoog is vastgesteld, kunt u contact opnemen met de gemeente. Dat kan telefonisch (0497-361636) of via het reactieformulier dat hieronder te downloaden is. De taxateur neemt dan telefonisch contact met u op. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, herstellen we dat direct. Als nog wat zaken moeten worden uitgezocht, duurt het natuurlijk wat langer. 

Voordeel informeel bezwaar

Het voordeel van zo’n informeel bezwaar is dat het niet lang duurt. Omdat er geen wettelijke procedures mee gemoeid zijn, kunt u binnen zes weken al een reactie van ons ontvangen. Het afhandelen van een formeel bezwaar neem al snel maanden in beslag.

Formeel bezwaar

Het is natuurlijk mogelijk dat u er met de taxateur niet uitkomt. In dat geval kunt u alsnog formeel bezwaar maken. Een bezwaarformulier kunt u hieronder downloaden of we sturen u op verzoek een exemplaar toe. Dat bezwaar moet vóór 12 april 2017 bij de gemeente binnen zijn. (Mocht die datum naderen, terwijl u nog wacht op de afhandeling van uw informele bezwaar, kan in overleg met de gemeente de termijn  worden verlengd.)

Bezwaar indienen via een professioneel bureau

Er zijn diverse bureaus die hun diensten aanbieden om een WOZ-bezwaar voor u in te dienen. De tussenkomst van zo’n bureau heeft echter zelden toegevoegde waarde. Door contact op te nemen met de gemeente, kunt u het ook gemakkelijk zelf regelen. U moet aan het bureau dezelfde informatie aanleveren als aan de gemeente en de gemeente handelt alle bezwaren op dezelfde manier af.

Wel kan de tussenkomst van zo’n bureau tot hogere kosten leiden voor de gemeente. Als we namelijk de waarde van uw pand verlagen naar aanleiding van een bezwaar van een professioneel bureau, moeten wij een onkostenvergoeding betalen aan dat bureau. Die vergoeding bedraagt al snel zo’n € 500,00. En uiteindelijk komen de kosten die de gemeente maakt, toch weer voor rekening van de inwoners.

Hieronder vindt u verschillende links. De formulieren staan onder de link: Woz-portaal; algemene info > Documenten

Als u uw gegevens wilt inzien via het WOZ/portaal op https://mijn.overheid.nl dan log je in met je DigiD op Mijn overheid, ga dan naar persoonlijke gegevens > Wonen > WOZ.

WOZ-waardes openbaar

De WOZ-waardes van woningen zijn vanaf 1 oktober 2016 een openbaar gegeven. Vanaf nu kunt u de WOZ-waarde van uw woning vergelijken met die van andere woningen. Iedereen kan eenvoudig en laagdrempelig de WOZ-waarde opvragen bij één centraal punt, www.wozwaardeloket.nl , door de woning waarvan u de waarde wilt weten aan te klikken op een plattegrond of een adres op te geven.

De site www.wozwaardeloket.nl  laat momenteel alleen de Woz-waarde van belastingjaar 2016 zien. Het Kadaster krijgt de berichtenstroom vanuit alle gemeenten in Nederland nauwelijks verwerkt waardoor er achterstand is ontstaan. Het Kadaster verwacht dat eind week 9 de bestanden zijn bijgewerkt.

Belangrijk om te weten is dat alleen de WOZ-waarde zal worden getoond. De andere gegevens die de gemeente heeft gebruikt voor de taxatie, zoals wie is de eigenaar of wat is de verkoopprijs, zijn niet op deze manier te raadplegen. Ook zijn de taxatieverslagen niet openbaar. Daarnaast gaat het vooralsnog alleen om de WOZ-waarde van woningen en bijvoorbeeld niet van bedrijfspanden.

Heeft u naar aanleiding van de openbaarmaking van de WOZ-waardes vragen en/of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met team Klant Contact Centrum op telefoonnummer 0497-361636. Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel