In Den Tref in Hapert is tijdelijke huisvesting voor maximaal 115 asielzoekers. Dat doen we omdat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een groot tekort heeft aan opvanglocaties. Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over, en er is een absolute crisissituatie. 

Tijdelijke crisisnoodopvang

De asielzoekers zijn gehuisvest vanaf 14 september. Dit noemen we ‘crisisnoodopvang’, en daarover zijn landelijk afspraken gemaakt. 

In Den Tref worden de mensen opgevangen met 'bed, bad, brood en bescherming'. Gedurende de opvang is er 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele begeleiding, toezicht en beveiliging aanwezig. Op die manier zorgen we voor een probleemloos verblijf voor de asielzoekers en voor jou. Ten overvloede: de gemeente Bladel accepteert geen overlast (zerotolerancebeleid). Overlast betekent dat de betreffende persoon direct de opvanglocatie moet verlaten en terug wordt begeleid naar Ter Apel. Wij gaan daar echter niet van uit. Deze asielzoekers zijn al tijdelijk opgevangen in andere gemeenten en ook daar zijn geen noemenswaardige problemen geweest.

De Veiligheidsregio geeft aan dat er vergevorderde plannen zijn voor een crisisnoodopvanglocatie ergens anders vanaf december 2022, voor een periode van enkele maanden. Hiermee wordt vanaf december 2022 een goed alternatief geboden voor de kortdurende opvang (die tot nu toe steeds 3 weken per gemeente was).

Waarom hier?

Er is gekozen voor Den Tref, omdat dit gebouw met de komst van de nieuwe MFA in Hapert leeg staat vanaf september. Ook zijn op deze locatie verschillende voorzieningen, zoals water en elektriciteit, al aanwezig. Daarnaast is de locatie groot genoeg om deze groep asielzoekers op te kunnen vangen.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag je vragen over de crisisopvang in Hapert. Op onze website staan ook de veelgestelde vragen en antwoorden over de crisisopvang in de gemeente Bladel. De vragen worden steeds aangepast en aangevuld. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan via noodopvang@bladel.nl of bel naar 0497-361636.