Pagina opties

Groter

Watertips

Wat kunt u zelf doen om het water schoon te houden

U kunt zelf veel doen om bijvoorbeeld te voorkomen dat uw riool verstopt raakt, het zuiveringsproces wordt verstoord of er wateroverlast optreedt in en om het huis.

Eigenlijk is het heel simpel: alleen urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Het afvalwatersysteem heeft nog altijd grote problemen als gevolg van ten onrechte doorgespoelde vochtige doekjes. Er zijn twee soorten vochtige doekjes:

  • “Vochtig toiletpapier”
    Dit zou doorspoelbaar en makkelijk afbreekbaar moeten zijn, maar soms is dat helaas nog niet het geval. Dus bij twijfel (bijv. als het etiket niets vermeldt) horen deze doekjes bij het vast afval.
  • Alle andere soorten droge en vochtige doekjes (baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose, enzovoort) zijn per definitie niet bedoeld voor doorspoelen en horen altijd bij het vast afval.

Eveneens niet in het riool horen: (frituur)oliën, vetten, kattenbakkorrels, verfresten of andere chemicaliën, textiel. Ze kunnen verstoppingen veroorzaken of de zuivering verstoren. De afgelopen jaren is er een campagne “Gooi geen troep in het riool” geweest, meer informatie op de site van Stichting Rioned www.riool.info.