Pagina opties

Groter

Verhuizen naar Nederland

  • Afspraak maken

    Wilt u teruggebeld worden voor (her)vestiging van uit het buitenland:

  • Wat is het?

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Algemene informatie

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.

  • Tips

    Als u geen vast woonadres hebt, vraagt u eerst een briefadres aan bij de gemeente. Bijvoorbeeld wanneer u binnenschipper bent of in een instelling verblijft.

  • Wat moet ik doen?

    • Ga persoonlijk naar de gemeente om u in te schrijven. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.
    • Schrijf u in op uw vaste woonadres.
    • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
    • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.
    • Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

    U woont korter dan 4 maanden in Nederland

    Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

    Hiervoor moet u vooraf een afspraak maken.

  • Wat moet ik meenemen?

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Bewijs van uitschrijving als u afkomstig bent van de voormalige Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten) en België.
    • Andere relevante brondocumenten over rechtsfeiten die zich hebben voorgedaan na de datum van uw vertrek naar het buitenland. Zoals akten van huwelijk, echtscheiding of geboorte.

    Legalisatie van documenten

    Buitenlandse documenten zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte moeten in veel gevallen gelegaliseerd worden. Legalisatie betekent dat de echtheid van een document wordt vastgesteld. Het document moet dan in het land van herkomst door een hogere autoriteit gelegaliseerd worden en soms ook aanvullend door de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land. Of u een document moet laten legaliseren en waar u dit moet doen is afhankelijk van het land waar het document vandaan komt. Vraag aan de gemeente of legalisatie nodig is.

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.