Pagina opties

Groter

Feiten en cijfers

Wat is dementie?

Filmpje www.youtube.com/watch

Op de site van Dementievriendelijk vindt u veel informatie over dementie, waaronder deze feiten en cijfers.


Vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. In 2018 zijn er naar schatting 270.000 mensen in Nederland met dementie. 95% daarvan is 65 jaar of ouder. Zo’n zeventig procent van de mensen met dementie heeft te maken met de ziekte van Alzheimer, de meest bekende vorm van dementie. Naast deze vorm heeft zestien procent van de mensen met dementie te maken met vasculaire dementie en veertien procent met overige vormen van dementie; waaronder fronto-temporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Elke vorm van dementie wordt gekenmerkt door diverse symptomen en/of kenmerken. Wanneer u vermoedt dat er mogelijk sprake is van dementie, wordt het aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts.

Verloop van dementie

Er kan onderscheid worden gemaakt in verschillende fasen van dementie; beginnende, gematigde of gevorderde dementie. Het verloop van dementie is progressief, maar per persoon en per vorm van dementie verschillend. Zo heeft de ziekte van Alzheimer over het algemeen een geleidelijk verloop. Voor vasculaire dementie is het kenmerkend dat de ziekte plotseling begint maar minder geleidelijk verloopt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het proces van dementie, de behandeling en preventie. Voor dementie is er op dit moment nog geen genezing mogelijk, maar wel kunnen bepaalde medicijnen het ziekteproces vertragen of bijverschijnselen afremmen.

Cijfers

Stichting Zet heeft een overzichtelijke factsheet gemaakt waarin alle feiten en cijfers van Dementie in Nederland, maar ook gespecificeerd voor de gemeente Bladel staan vermeld.