1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dementie veroorzaakt schade aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt. Hierdoor kan je naaste simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In het begin zal je bijvoorbeeld moeite hebben met het juist innemen van medicijnen, of het betalen van rekeningen. Later zullen ook taken als koken en aankleden steeds meer moeite gaan kosten.

Informatie

Alzheimer Nederland heeft een website waarop informatie, tips en trainingen te vinden zijn, voor wanneer je te maken krijgt met een vorm van dementie of er meer over wilt leren. Deze website is www.dementie.nl(externe link).

Op deze website vind je onder andere:

Ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en leven. Ondersteuning voor mensen met dementie kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp in het huishouden, bij vervoer of bij een zinvolle dagbesteding. Meer informatie over deze ondersteuning is te vinden op de pagina Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Cordaad Welzijn

Welzijnsorganisatie Cordaad Welzijn biedt op een laagdrempelige manier ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij hebben bijvoorbeeld een zelfhulpgroep voor jonge dementerenden, een informatiepunt voor mantelzorgers en een werkgroep dementie die samen met dementieambassadeurs zorgt voor informatie en zichtbaarheid. Meer informatie over wat zij in Bladel bieden is te vinden via de website van Cordaad Welzijn.(externe link)