Dementie om niet te vergeten

logo
Zoeken

Dementie & gemeente Bladel

“Het hebben van dementie is moeilijk. Moeilijk voor mezelf, maar ook voor anderen. Ik heb het gevoel dat veel mensen het moeilijk vinden met mij om te gaan en daarom afstand houden. Ik kan niet uitleggen wat dementie voor mij betekent. Eigenlijk zou ik willen dat ik het niet hoef uit te leggen.” - Riet Geerts

Riet is een deelneemster van de dagactiviteiten in de RSZK Floriaan te Bladel en heeft dementie. Langzamerhand wordt Riet volledig afhankelijk van de zorg van anderen. In het beginnend stadium van dementie vallen geheugenstoornissen op en later de problemen met denken en taal. Ook kan Riet te maken krijgen met wisselingen in karakter en gedrag.

Dementie stelt de samenleving voor grote en groeiende uitdagingen. Het aantal mensen met dementie telt in de gemeente Bladel vandaag al zo’n 265 personen. Naar verwachting is dit aantal verdubbeld in 2030. Het merendeel wil het liefst in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat is niet altijd eenvoudig. Soms is er onbegrip in de omgeving, of is het ingewikkeld om alle zorg en ondersteuning te krijgen die nodig is. Vaak is er ook eenzaamheid, vooral bij mensen die alleen wonen.

Deze gegevens vergen een andere aanpak en mede daardoor tekende ik op 28 februari 2012 de intentieverklaring ‘Dementievriendelijke gemeente Bladel’. Gemeente Bladel vindt het belangrijk dat mensen met dementie en mensen zoals Riet deel uit kunnen blijven maken van verenigingen, familie en vrienden blijven ontmoeten en zelfstandig naar de slager en de bakker kunnen gaan. Samen met netwerkpartners wil de gemeente mogelijkheden aanreiken om meer bekendheid te krijgen met deze ziekte. “Hoe veranderen we onze wijken en dorpen in plekken die een leven met dementie beter mogelijk maken?” Een belangrijke vraag waarbij wij met regelmaat stilstaan. Als netwerk zetten wij ons graag in voor een gemeenschap waar het goed leven is, ook met dementie.

Via deze website willen wij u graag informeren en op de hoogte houden van informatie, nieuwtjes en ontwikkelingen rondom dementie (in de gemeente Bladel).

Wethouder Joan VeldhuizenJoan Veldhuizen
Ex-wethouder

Ex-wethouder Joan Veldhuizen over de dementievriendelijke gemeente Bladel: video YouTube

www.bladel.nl

Volg dementievriendelijke gemeente Bladel op Facebook Volg de dementievriendelijke gemeente Bladel op Twitter. Volg de dementievriendelijke gemeente Bladel op Pinterest.