Dementie om niet te vergeten

logo
Zoeken

Dementie & gemeente Bladel

Maar liefst zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en wil daar ook graag blijven wonen. Gezien de continue toename van het aantal mensen met dementie en de veranderingen in ons zorgstelsel verwachten we dat het aantal thuiswonende mensen met dementie nog verder zal stijgen.

De gemeente Bladel wil samen met organisaties, Alzheimerafdelingen en vrijwilligers dat mensen met allerlei soorten geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee kunnen blijven doen in de samenleving. Op deze manier kunnen ze hun leven blijven leiden zoals ze dat al deden en geaccepteerd worden door hun omgeving. Daarom tekende ex-wethouder Joan Veldhuizen op 28 februari 2012 als één van de eerste Brabantse wethouders de Intentieverklaring ‘Dementievriendelijke gemeente Bladel’.

Brabant (statistieken Provincie Noord-Brabant) is in Nederland koploper in vergrijzing. De verwachting is dat het huidig aantal mensen met dementie van ruim 34.000 ongeveer is verdubbeld in 2030. De urgentie om aan de slag te gaan met 'dementievriendelijke gemeenschap' groeit dus letterlijk met de dag.

In de Dementievriendelijke Gemeente (DVG) Bladel hebben wij bijzondere aandacht voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Inwoners en lokale partijen werken samen in ons DVG-netwerk aan initiatieven voor betere levenskwaliteit van deze groep. In tien doelstellingen is geformuleerd waar een dementievriendelijke gemeenschap naar streeft. Zoals bijvoorbeeld kennis vergroten en ontmoetingen organiseren tussen mensen met en zonder dementie. Zo willen we uiteindelijk taboes doorbreken en bereiken dat mensen veilig thuis kunnen blijven wonen.

Met de verwarringsdag afgelopen 18 september tijdens de “Week van Dementie” hebben we in winkels in en rondom Bladel de aandacht gevestigd op herkenning en vooral hoe je er goed mee om kan gaan. Ik streef ernaar dat winkels en instellingen in Bladel allemaal dementievriendelijk worden en wil dat met positieve aandacht kunnen belonen. Betere beeldvorming, meer kennis, meer begrip, meer kunnen meedoen in een veilige omgeving, gemeente breed!

Via deze website willen wij u graag informeren en op de hoogte houden van informatie, nieuwtjes en ontwikkelingen rondom dementie (in de gemeente Bladel).

Marko van Dalen,

Ex-wethouder WMO en Welzijn

www.bladel.nl

Volg dementievriendelijke gemeente Bladel op Facebook Volg de dementievriendelijke gemeente Bladel op Twitter. Volg de dementievriendelijke gemeente Bladel op Pinterest.