Pagina opties

Groter
RSS

Zet uw licht aan! (13-11-2019)

Niet alleen in het donker moet u uw autoverlichting gebruiken, maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld bij mist. Wat zijn nu precies de regels? Hier vindt u een overzicht voor het juiste gebruik van uw autoverlichting.

Dimlicht

Overdag mag u altijd dimlicht gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat u goed zichtbaar bent, zéker bij slecht weer. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten (voor én achter) branden. In het donker is dimlicht verplicht.

Groot licht

Groot licht mag u in het donker gebruiken als u geen tegenligger tegenkomt, dat geldt ook voor fietsers. Doe het grote licht uit om uw tegenligger niet te verblinden. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden.

Dagrijlicht

Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten. Die maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken bij goed zicht.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; níet bij zware regen. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlicht

De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht.

Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan uw auto worden afgekeurd bij de apk. Ook kunt u voor het verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen. Tip: controleer uw autoverlichting regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand.