Pagina opties

Groter
RSS

XTC-parfum op de Zomermarkt in Bladel (29-07-2019)

Het Openbaar Ministerie lanceerde dit jaar een nieuw parfum: XTACY. Zoals de naam al doet vermoeden, ruikt het naar de synthetische drug XTC. De opvallende geur van een xtc-laboratorium wordt onbewust wel opgemerkt, maar de koppeling naar drugslabs en –dumpingen wordt vaak niet gelegd.

Met de verspreiding van het ‘parfum’ wordt de geur onder de publieke aandacht gebracht, zodat meer mensen de geur gaan herkennen en er hopelijk meer drugslabs worden opgerold.

Afgelopen zondag stond er op de Zomermarkt in Bladel een promoteam klaar om zoveel mogelijk mensen te laten ruiken en hen uitleg te geven. De stand trok veel nieuwsgierige bezoekers. Het promoteam stelde de bezoekers vragen als “Heeft u het nieuwe luchtje van justitie al geroken?”, “Weet u wat voor geur dit is?” en “Wilt u graag weten hoe een drugslab ruikt?”. De reacties waren veelal verbaasd: “Nooit geweten dat een drugslab zo naar anijs ruikt,” aldus een bezoeker.

Hoe herkent u een drugspand?

Criminelen worden steeds creatiever om de aanwezigheid van drugspanden te verbloemen. Toch zijn er wel signalen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van een drugspand. Hieronder leest u een top vijf van signalen die het meest in het oog springen:

  • Zoete, anijsachtige of chemische geur;
  • Condens op de ramen;
  • Constant zoemend of brommend geluid;
  • Blauwe vaten of jerrycans om het pand;
  • Regelmatig bestelwagens of kleine vrachtwagens bij het pand.

Melding maken

Heeft u het vermoeden dat er ergens iets niet klopt? Meld dit dan via de opsporingstiplijn van de politie: 0800 - 6070 (gratis) of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis). De politie, maar ook gemeenten en andere overheden gaan met de meldingen aan de slag.