Pagina opties

Groter
RSS

Vrijwilligers gezocht voor woningcheck brandveiligheid gemeente Bladel (03-07-2019)

U moet er niet aan denken dat u op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. Wist u dat er jaarlijks zo’n 100.000 woningbranden zijn? Per jaar raken ongeveer 600 personen gewond en komen 50 mensen te overlijden als gevolg van een woningbrand. Het is daarom belangrijk om te weten hoe brand voorkomen kan worden.

Om ervoor te zorgen dat de buurtpreventienetwerken van de gemeente Bladel zelf aan de slag kunnen met brandveiligheid in- en om de woning, heeft Brandweer Brabant-Zuidoost hiervoor een trainingsmodule ontwikkeld. Voor deelname aan dit initiatief is de gemeente nog op zoek naar vrijwilligers.

Wat gaat u doen?

U wordt gedurende een middag of avond opgeleid om een zorgvuldige woningcheck uit te kunnen voeren. Vervolgens kunt u met een goede basiskennis in een koppel op bezoek bij de mensen thuis. Samen met de bewoner loopt u door de woning en kijkt u aan de hand van een checklist waar de woning brandveiliger gemaakt kan worden. Soms kan dat al met kleine aanpassingen en tips. Als blijk van waardering voor de woningcheck krijgt de bewoner een rookmelder cadeau, die tijdens de woningcheck ook direct door u wordt opgehangen. Een bewoner geeft altijd zelf aan om deel te nemen aan een woning check. Vrijwilligers zullen nooit ongevraagd bij een woning een brandveiligheidscheck uitvoeren. Mochten er zich bijzonderheden voordoen, dan worden deze altijd afgestemd met de gemeente Bladel en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Wie zoekt de gemeente als vrijwilliger?

  • U bent ouder dan 25 jaar en woont in Bladel;
  • U kunt helder informatie overbrengen;
  • U gaat graag met mensen om en vindt brandveiligheid belangrijk;
  • U bent bereid een training te volgen.

Wat zijn de werkzaamheden?

  • Op verzoek van bewoners voorlichting geven over brandveiligheid;
  • Brandonveiligheid signaleren aan de hand van een controlelijst;
  • Verbeteradviezen geven;
  • Plaatsen van een rookmelder na afloop van de woningcheck.

Niet elke week zal er een bezoek plaatsvinden. Dit is volledig naar eigen beschikbaarheid in te delen.

Wij bieden de vrijwilligers goede ondersteuning en tijdens controles kunnen zij gebruik maken van de vrijwilligersverzekering van de gemeente Bladel. Voor meer informatie kunt u terecht bij Joris Kox, te bereiken via telefoonnummer 0497-361632 of e-mail j.kox@bladel.nl.