Pagina opties

Groter
A A
RSS

Vrijwillige Zwerfafvalpakkers (ZAPpers) gezocht! (21-11-2018)

Zwerfafval is al het afval dat op straat of in de natuur rondslingert. Het ontstaat doordat mensen bewust of onbewust materialen weggooien en/of achterlaten op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval, zoals snoepwikkels, blikjes, flesjes en patatbakjes. Zwerfafval kan schadelijk zijn voor mens en natuur en het trekt ongedierte aan.

Hoeveel afval er jaarlijks op straat belandt, is moeilijk te zeggen omdat het op vele manieren verwijderd wordt, zoals door de plantsoenendienst, veegwagens en allerlei maatschappelijke instanties. Voor kleinere gemeenten, zoals Bladel, wordt uitgegaan van ca. 1,5 kg per inwoner per jaar, dus in totaal toch al gauw zo’n 30.000 kg. Het opruimen van dit zwerfafval kost ontzettend veel geld.

Gelukkig kent de gemeente Bladel 15 vrijwilligers die regelmatig in hun vrije tijd zwerfafval opruimen, de zogenaamde Zwerfafvalpakkers (ZAPpers). Als dank voor hun inzet werden zij onlangs, tijdens de jaarlijkse Kempenexcursie, bedankt met een bijzonder interessante en leerzame excursie bij de Verspillingsfabriek in Veghel. De ZAPpers zorgen niet alleen fysiek voor een schonere gemeente Bladel, maar dragen, als ambassadeur, tevens de boodschap uit om zwerfafval te voorkomen.

De gemeente is op zoek naar nog meer vrijwilligers voor het opruimen van zwerfafval. Als ZAPper ga je zelfstandig of samen met buurtgenoten, op het moment dat het jou/jullie uitkomt, lekker een wandeling maken door de gemeente. Tijdens deze wandeling neem je het zwerfafval mee dat je onderweg tegenkomt. De gemeente voorziet je van de benodigde materialen, zoals een hesje, handschoenen, grijper, afvalzakken en afvalzakhouder. De gemeente haalt het afval later bij jou aan huis op.

Wil jij zelfstandig of in een groepje aan de slag gaan om jouw buurt een stukje schoner te maken? Dan kun je jezelf aanmelden om zwerfafvalpakker (ZAPper) te worden! Stuur hiervoor een e-mail naar teamschoon@onsburo.eu of bel naar Nico Jansen 06 - 46 88 23 03