Pagina opties

Groter
RSS

Taxbus vangnet voor OV en buurtbussen tot 1 september (01-07-2020)

Daar waar in Brabant geen buslijnen meer rijden, met name door het wegvallen van de buurtbussen, kunnen reizigers gebruik maken van de regiotaxi’s, in onze regio de Taxbus (vervoer van deur tot deur). Deze maatregel geldt in ieder geval tot 1 september 2020.

Normaal gesproken mogen alleen mensen met een indicatie vanuit de gemeente gebruik maken van de Taxbus, maar nu is deze tijdelijk opengesteld voor alle reizigers om het uitvallen van de buslijnen en buurtbussen te compenseren. De regeling geldt alleen als de gewenste rit niet in alle redelijkheid met het openbaar vervoer te maken is. Het callcenter beoordeelt dit bij het reserveren van de rit en verwijst waar nodig naar de beschikbare buslijn.

U kunt een Taxbus bestellen door te bellen met de reserveringslijn via 0800 0234 795 en u hoeft in dit geval niet in het bezit te zijn van een Taxbuspasje.

U kunt tegen het Wmo-tarief (dit is gelijk aan het OV-tarief) gebruik maken van de Taxbus. Dit is:

  • Opstaptarief € 0,98
  • Kilometertarief € 0,172

Waarom deze maatregel?

Maatregelen vanwege de coronacrisis leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarom rijden vervoerders Arriva en Hermes sinds 19 maart volgens een aangepaste dienstregeling. Door de dienstregeling aan te passen, wordt er niet met lege bussen rondgereden.

Wel is het belangrijk dat het OV blijft rijden, zodat u naar - of in - Brabant kunt reizen. De provincie heeft aan de vervoerders gevraagd om ervoor te zorgen dat alle belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, goed bereikbaar blijven. Om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan op plekken waar de buurtbusverenigingen niet meer rijden, zijn de vervoerders de samenwerking aangegaan met de regiotaxi’s.

Nieuwe richtlijnen Taxbus per 8 juni 2020

Op 29 mei 2020 zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld voor veilig gecombineerd zorgvervoer met de taxi. Naar aanleiding van deze richtlijnen gelden de volgende maatregelen per 8 juni voor het Taxbus-vervoer:

  • Als u een rit boekt, dan stelt de telefonist u enkele vragen om na te gaan of u geen Corona gerelateerde klachten heeft (gezondheidscheck). Als u geen klachten heeft, dan mag u gewoon met de Taxbus reizen.
  • De chauffeur draagt een medisch mondkapje. U bent verplicht een niet-medisch mondkapje bij u te hebben en deze te dragen in de taxi. Indien u dit niet bij u heeft of weigert op te zetten, dan kan de chauffeur u (voor zijn/haar en uw veiligheid) niet vervoeren.
  • Per 8 juni kunnen scootmobielen niet meer mee in het vervoer. Rolstoelen, rollators en andere hulpmiddelen mogen wel gewoon mee, maar met een scootmobiel reizen is tijdelijk niet toegestaan in de Taxbus.
  • Er worden vanaf 8 juni taxibussen en personenauto’s ingezet. In een taxibus mogen maximaal 4 reizigers, in een personenauto maximaal 2 reizigers.