Pagina opties

Groter
A A
RSS

Start eerste fase bosherstel (14-02-2019)

Binnenkort worden in de gemeente Bladel de eerste bomen en struiken geplant die voor bosherstel moeten zorgen. De aanplanting is onderdeel van een driejarig Brabant-breed project waar in 20.000 hectare kwalitatief arme bossen worden omgevormd naar rijkere, natuurlijke bossen met meer verschillende dier- en plantensoorten. Het budget hiervoor is beschikbaar gesteld door de Provincie en de Europese Unie vanuit het EU-plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Bosgroep Zuid Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Herstel van natuur en biodiversiteit

Het bosherstel is nodig omdat een groot deel van de Brabantse bossen en heideterreinen is aangetast door stikstof. Bodem en grond- en oppervlaktewater verzuren en belangrijke voedingstoffen spoelen makkelijker uit de bodem. Bomen en planten hebben het daardoor moeilijk of verdwijnen, waardoor ook de voortplantings- en voedselmogelijkheden voor dieren afnemen.

Op weg naar een gezonde bosbodem

Om de bosbodem te helpen herstellen, plant men nieuwe bomen en struiken die een ‘rijk strooisel’ hebben. Zoals de hazelaar, de linde, de veldesdoorn en de haagbeuk. Met hun bladeren helpen ze om de bodem weer voedzaam en gezond te maken en ze dragen bij aan het herstel van de mineralenbalans. Zo ontstaat een gezond, gevarieerd en weerbaar bos en dat betekent volop kansen voor de biodiversiteit.

Eerste fase ruim 60.000 nieuwe boompjes de grond in

Om de nieuwe bomen te kunnen planten, hoeft men slechts enkele bomen te kappen. In totaal plant de Bosgroep dit plantseizoen alleen al ruim 60.000 nieuwe boompjes en struiken, verdeeld over diverse gebieden in de Provincie Noord Brabant. Dat gebeurt met de hand. Een hele klus, maar het is de moeite waard. Om te voorkomen dat de jonge aanplant wildschade oploopt door bijvoorbeeld reeën, krijgen sommige soorten een wildkoker om zich heen. Zodra de boompjes zichzelf kunnen redden, gaan de kokers weer weg.

De planning

De boswerkzaamheden staan gepland van december 2018 tot maart 2019 en in dezelfde periode in 2020 en 2021. Tijdens de werkzaamheden kan het zijn dat bezoekers aan het gebied enige overlast ervaren van het materieel dat in het bos aanwezig is om de aanplant te realiseren.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bosgroepen.nl/bosgroep-zuid-nederland.