Pagina opties

Groter
RSS

Regio in actie voor extra handen in de zorg (18-11-2020)

handen met hartje

Vanwege personeelstekort loopt de zorg in de regio vast. Daarom gaan 21 wethouders uit Brabant-Zuidoost aan de slag om medewerkers in de zorg te helpen. Dit doen ze door uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers en stagiaires te vragen de zorg een helpende hand te bieden.

Samen met het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) en Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) willen ze zorg en maatschappij aan elkaar verbinden. Met dit initiatief volgen de gemeenten het voorbeeld van de regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Transvorm en de VVT-sector, die afspraken hebben gemaakt over de inzet van horecapersoneel in de zorg. Een samenwerking die in Eindhoven startte en inmiddels is uitgebreid naar de hele regio.

Davy Jansen: ”Ik ben blij met dit initiatief. In deze tijden dienen we elkaar te helpen om de zorg overeind te houden. Ook in de gemeente Bladel! Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld restaurant Crijns in Bladel. Het personeel van Crijns ondersteunt nu verzorgingstehuis Floriaan, onderdeel van Oktober (voorheen RSZK). Slim gebruik maken van personeel zoals nu gebeurt, is de toekomst.”

Handen uit mouwen steken

Mariënne van Dongen, namens de regiowethouders Publieke Gezondheid: “Wij vinden het initiatief van KHN prachtig; een zwaar geraakte sector die handen wil leveren voor het tekort in de zorg. We dachten, hier moeten we bij aansluiten. Dus zetten wij ons eigen netwerk en organisatie in om mensen te mobiliseren. We vragen de samenleving om de handen uit de mouwen te steken voor de zorg. Maar naast vrijwilligers denken we natuurlijk ook aan de inzet van uitkeringsgerechtigden, mensen met een (verlopen) BIG-registratie en jongeren die nu geen stageplek kunnen vinden. We moeten dit echt samen doen.”

Alle hulp is welkom!

Met de actie willen de regiogemeenten de druk op de zorg verminderen, zodat iedereen in de regio weer de zorg kan krijgen die nodig is. Eppie Fokkema van het RONAZ is hier enthousiast over: “We hebben te maken met een enorme belasting van de zorg. Maar daarnaast zien we, als gevolg van corona, ook een toenemend ziekteverzuim onder het zorgpersoneel. We kunnen nu dus echt alle hulp gebruiken. Ik ben dan ook heel blij met dit initiatief.”

Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt. Transvorm coördineert de vraag en aanbod van betaald werk voor personeel uit andere sectoren, uitkeringsgerechtigden en stageplekken. Aanmelden hiervoor kan via de website www.extrahandenvoordezorg.nl.

Daarnaast coördineren de gemeenten vraag en aanbod voor vrijwilligers. Zij zoeken daarvoor contact met hun inwoners en vrijwilligersorganisaties.