Pagina opties

Groter
RSS

Overheid roept op zelf te checken of u loden leidingen hebt in uw woning (21-07-2021)

In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen liggen. Te veel lood in drinkwater is niet gezond. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los en die komen in het drinkwater terecht. Vooral voor jonge kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Via www.milieucentraal.nl/lodenleidingen leest u meer over de gezondheidsrisico’s.

Als u eigenaar bent van de woning

Als u eigenaar bent, bent u zelf verantwoordelijk voor uw leidingen. U kunt zelf checken of uw woning nog waterleidingen van lood heeft: deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Eventueel kan een meting definitief vaststellen of er in uw woning nog loden leidingen zijn. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor de gezondheid. Vraag hiervoor een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter.

Als u uw woning huurt

De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Uw verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen, dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Vragen?

Wilt u meer weten over het herkennen van loden leidingen en het vervangen daarvan of uw rechten als huurder? Kijk dan op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen.