Pagina opties

Groter
A A
RSS

Ondernemerscafé met thema’s Zwarte Kaat en veehouderij van de toekomst (04-12-2018)

Op 27 november 2018 kwamen ongeveer 90 ondernemers naar de 19e editie van het Ondernemerscafé Gemeente Bladel. Op Landgoed Ten Vorsel stonden twee onderwerpen op de agenda van het Ondernemerscafé. De eerste was de legende Zwarte Kaat en welke kansen deze ondernemers biedt. Het tweede onderwerp was de veehouderij van de toekomst.

Rob Raijmakers, beheerder van Landgoed Ten Vorsel, opende de avond met een introductie over het landgoed. Hij nam de aanwezigen mee van de geschiedenis van het Landgoed naar de huidige situatie waarbij duurzaamheid en educatie hoog in het vaandel staat. Vervolgens nam René Veldhuizen, manager TIP kantoor Bladel, het woord. Hij ging in op het verhaal van Zwarte Kaat. Een mooie volksverhaal, enigszins aangedikt, maar wel eentje van deze streek. TIP is bezig om, samen met ondernemers, het verhaal recreatief gezien vorm te geven en hier thematisch arrangementen en belevingen op te zetten. En dat biedt voordeel aan de streek en vooral ook aan ondernemers.

Als laatste nam Twan de Bie, woordvoerder PALI Group en directeur Jabbamest, het woord. Hij nam de aanwezigen mee in de geschiedenis van de PALI Group waarbij het bedrijf uiteindelijk het gehele traject van kalf tot leer in eigen beheer doet. Zodra het kalf in de keten komt hebben ze controle op o.a. dierenwelzijn, voeding en veiligheid wat de kwaliteit ten goede komt. In oktober 2017 is Jabbamest opgericht waarbij er op een innovatieve manier gekeken wordt naar het verwerken van mest. Provincie stelt nieuwe regels aan o.a. ammoniak afstoting, maar Twan de Bie geeft aan dat in de uitwerking hiervan enkel gekeken wordt naar de reductie en niet naar het totaal. Jabbamest doet dit wel, en pakt het probleem bij de bron . Dat komt ook ten goede aan o.a. dierenwelzijn. Hij lichtte hun aanpak toe, waarbij men kijkt naar bijvoorbeeld het samenvoegen van technieken, voeding maar ook de coating van vloeren. Uiteindelijk levert de aanpak vele voordelen op, ook op gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en minder transportbewegingen. Na een korte vragenronde werden de aanwezigen uitgenodigd voor de netwerkborrel op deze unieke locatie.

Het Ondernemerscafé wordt twee keer per jaar georganiseerd door Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel (OBGB),Bladel Centrum, MKB Hapert, Land van de Brabantse Kempen, ZLTO en gemeente Bladel.