Pagina opties

Groter
A A

Het voorjaar begint: onkruid milieuvriendelijk bestrijden (11-04-2018)

In het voorjaar komt het nieuwe groen boven de grond. Niet iedereen is blij als dit onkruid betreft. Sommige mensen gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen om onkruid te bestrijden. Dit kan echter ook op een milieuvriendelijke manier gedaan worden. Zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen blijft de verharding en het oppervlakte- en grondwater schoon.

Chemievrije tips om onkruid te bestrijden

Onkruid op verharding heeft meestal zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt op de verharding. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.

Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Meer tips of heeft u er één?

Meer tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl. Heeft u zelf een milieuvriendelijke onkruidtip? Deze kunt u delen via schoon-water.nl/forum.

Winactie

Plaats op twitter of facebook met #schoonwatervoorbrabant een foto van uzelf terwijl u zonder chemische bestrijdingsmiddelen tuiniert. Maak hiermee kans op een gratis Schoon Water tuinadvies aan huis. Inzenden kan t/m 20 april 2018.

Schoon Water voor Brabant

Gemeente Bladel is een Schoon Water gemeente en neemt actief deel aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’. ‘Schoon Water voor Brabant’ is bedoeld om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door gemeenten, groenvoorzieners, bedrijven, inwoners en agrariërs te verminderen. Het project is een initiatief van Brabant Water, Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta en Rivierenland, ZLTO en Duinboeren.