Pagina opties

Groter
RSS

Het coronavirus en de horeca en evenementen (28-04-2021)

coronavirus

Als gevolg van het aantal besmettingen moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is de horeca gesloten sinds half oktober. Ook de meeste evenementen zijn verboden. Vanaf woensdag 28 april mogen de buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden weer open. Er gelden wel voorwaarden.

Fieldlabs evenementen en cafés

In 2021 organiseert de overheid samen met de evenementensector, de horecabranche en de wetenschap verschillende praktijktesten. Dit zijn de zogenaamde Fieldlabs. Dit zijn de zogenaamde Fieldlabs. Tijdens de Fieldlab Evenementen kijken onderzoekers hoe evenementen weer veilig kunnen worden georganiseerd. Met de kennis van de Fieldlab Cafés wordt gekeken of en hoe cafés en kroegen weer veilig open kunnen. 

Regels voor de horeca

Op dit moment is het nog niet verantwoord om de horeca te heropenen. De horeca gaat weer open zodra wordt besloten dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

 • Voor afhaalrestaurants geldt dat zij tot 1 uur ’s nachts geopend mogen blijven. Na 20.00 uur ’s avonds verkopen zij geen alcohol meer. Coffeeshops zijn na 20.00 gesloten;
 • Uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt;
 • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
 • Eet- en drinkgelegenheden binnen een locatie waar besloten en georganiseerde dagbesteding plaatsvindt voor kwetsbare groepen;
 • Bedrijfskantines;
 • Vliegvelden na de securitycheck.

Bioscopen, casino’s en culturele instellingen

De verplichte sluiting geldt ook voor deze locaties.

Thuis afspreken door gesloten horeca

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om zich ook thuis aan de maatregelen te houden, namelijk thuis maximaal 2 personen per dag ontvangen en afstand van elkaar houden. 

Na 20.00 uur is het niet meer mogelijk alcohol te kopen en te nuttigen buitenshuis. Ook zijn coffeeshops dan gesloten.

Regels voor afhalen

Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet iedereen zich bij het afhalen houden aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden en het dragen van een mondkapje (ook gevaccineerden). Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke manier zij hier invulling aangeven.

Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan. Er mag alleen afgehaald worden. Ook het gebruik van fruitautomaten is bijvoorbeeld niet toegestaan. 

Afhaalrestaurants sluiten tijdens de avondklok om uiterlijk 1.00 uur. En zij verkopen na 20.00 uur geen alcohol meer.

Regels bezorgen

Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden bezorgd. Na 01.00 uur ’s nachts mag er niet meer bezorgd worden.

Regels voor zalencentra en feestlocaties

Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca. Deze zijn dus gesloten.

Alcohol op vliegvelden na de security check

Het is niet toegestaan om in eet- en drinkgelegenheden op vliegvelden na de security check nog na 20.00 uur alcohol te verkopen.

Regels hotels

Eet- en drinkgelegenheden en roomservice in hotels zijn gesloten voor hotelgasten. Alcohol gebruiken op de hotelkamer (bijvoorbeeld uit de minibar) mag wel. Net als thuis mogen maximaal 2 personen per dag op bezoek komen in de hotelkamer.

Regels voor terrassen

De voorwaarden waaronder terrassen in de buitenlucht per 28 april open gaan zijn:

 • De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur.
 • Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur.
 • Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.
 • Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen.
 • Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht.
 • De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig.
 • Er is geen zelfbediening.
 • Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moet een mondkapje worden gedragen.
 • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
 • Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras.
 • De basisregels blijven gelden, zoals 1.5 meter afstand en het dragen van een mondkapje.

Verplichte reservering

Reserveren is verplicht en kan telefonisch, digitaal of aan de deur worden gedaan. Er geldt geen minimale tijd tussen reserveren en het terras bezoeken.

Er is een verplichte reservering ('wait to be seated') om drukte rondom horecagelegenheden te voorkomen. Op deze manier is het bezoeken van buitenterrassen beter in goede banen te leiden. Een oploop van wachtende bezoekers kan de kans op onderlinge besmetting vergroten.

Soorten terrassen die open gaan

Het gaat over terrassen in de buitenlucht, waarbij de bovenkant open is of het terras aan 3 kanten open is. Het kan ook een buitenterras zijn op bijvoorbeeld een boot die stilligt aan de kade met een horecafunctie. Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn uitgesloten. Buitenterrassen van locaties die nog gesloten zijn, zoals pretparken, rondvaartboten of dierenparken, blijven gesloten.

Buitenterrassen van sportkantines

Sportkantines zijn open voor het afhalen van eten en drinken, het terras van sportkantines is gesloten. Dit heeft te maken met het verbod op publiek bij sportwedstrijden. Ook de kleedkamers zijn gesloten. Terrassen bij bedrijfskantines mogen open zijn.

Sluitingstijd buitenterrassen

Op dit moment laat het epidemiologische beeld voorzichtig de eerste versoepelingen toe. Door de sluitingstijd van 18.00 uur worden de risico’s op besmettingen beperkt en kan er worden bekeken wat het effect is van de opening van terrassen. Bij een voortzetting van het gunstige beeld zijn verdere versoepelingen mogelijk.

Groot huishouden en kinderen

Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Als het personen uit hetzelfde huishouden zijn mogen zij met meer mensen aan tafel zitten, op minder dan 1,5 meter afstand. Het is niet toegestaan om met tafels te schuiven.

Feesten op terras

Feesten en bruiloften op terrassen zijn niet mogelijk. De ondernemer zal hier op toezien. Tafels mogen niet aan elkaar worden geschoven en het is verplicht om aan een tafel te zitten.

Evenementen

De meeste evenementen zijn verboden. Uitgezonderd zijn:

 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen volgens de Wet openbare manifestaties;
 • Warenmarkten voor eerste levensbehoeften.

In het voorjaar van 2021 vinden verschillende praktijktesten om evenementen te organiseren plaats, de zogenaamde Fieldlabs Evenementen.

Subsidieregeling evenementen

De subsidieregeling evenementen maakt het mogelijk om gemaakte kosten van organisatoren te vergoeden als de Rijksoverheid het evenement moet verbieden vanwege coronamaatregelen. Zo komt er meer perspectief voor de evenementensector en voor de samenleving.

Steun horeca- en evenementensector

Het huidige steun- en herstelpakket biedt steun waar nodig. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de financiële regelingen in het steun- en herstelpakket als zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. De hoogte van de steun is afhankelijk van de geleden schade. Hoe meer omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming is.

In de aanvullingen op het steun- en herstelpakket die gepresenteerd zijn op 27 oktober 2020 is een subsidie voorraad- en aanpassingskosten opgenomen. Voor de evenementenindustrie is een eenmalige extra vergoeding aangekondigd die gebaseerd is op de TVL-vergoeding van de zomer. Deze aanvullende steun wordt momenteel uitgewerkt. 

buitenterrassen