Pagina opties

Groter
RSS

Groot drugslab opgerold in Hapert (13-02-2020)

De politie heeft in Hapert op woensdagmiddag 12 februari een groot drugslab opgerold. Er werden twee verdachten uit Eindhoven aangehouden.

In het lab werden grote hoeveelheden MDMA (de werkzame stof in een XTC-pil) geproduceerd. Met de in het lab aanwezige chemicaliën kon voldoende MDMA geproduceerd worden voor ruim drie miljoen XTC-pillen. Dat heeft een straatwaarde van tussen de 8 en 10 miljoen euro.

Ontploffingsgevaar

De risico’s van het aangetroffen drugslab waren enorm groot. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van tanks met waterstofperoxide in het lab. Danny Frijters, hoofd van de recherche in Eindhoven daarover: “Als die zouden ontploffen, klappen honderd meter verderop bij het nabijgelegen recreatiepark de ramen uit de huisjes.” In het lab werden ook chemicaliën gemengd. Dat levert de nodige gevaren op door dampen die vrij komen.

NEE tegen drugscriminaliteit

De inval in het laboratorium was onderdeel van een al langer lopend onderzoek bij de recherche in Eindhoven. Toevallig voerden we als gemeente in dezelfde week campagne om meer bekendheid te geven aan drugscriminaliteit.

Eerst nodigden we met een ongebruikelijke flyer inwoners uit het buitengebied uit voor een speciale informatieavond. Meer daarover leest u in dit nieuwsbericht.
Daarna werd een dumping van drugsafval in scène gezet door de gemeente. In dit nieuwsbericht leest u daar meer over.

Signalen herkennen en melding maken

Het is belangrijk dat inwoners alert zijn en drugslaboratoria en hennepkwekerijen kunnen herkennen. Over de signalen dat er iets niet in de haak is, kunt u meer lezen via de speciale pagina over drugscriminaliteit op de website van de gemeente Bladel: www.bladel.nl/drugs. Vermoedt u dat ergens hennep of synthetische drugs wordt geproduceerd, ga er dan niet zelf op af. Neem geen onnodige risico’s, maar maak melding bij de politie. Bel 112 als elke seconde telt en 0900 - 8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Bekijk ook dit filmpje dat Omroep Brabant in het drugslaboratorium in Hapert maakte: https://www.youtube.com/watch?v=NSqgAdN2XdA&feature=emb_logo.