Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente Bladel genomineerd voor Bijvriendelijkste Gemeente (11-09-2019)

De gemeente Bladel is één van de genomineerden in de verkiezing voor Bijvriendelijkste Gemeente. Nederland Zoemt selecteerde vijftien gemeenten die voor deze titel in aanmerking komen.

De 15 genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. Op 2 november wordt de winnende gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente ontvangt biologische bloembollen en een groot insectenhotel.

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij; de helft van alle 358 soorten is bedreigd. 80% van groente en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.