Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente Bladel dumpt drugsvaten (19-02-2020)

Weet u wat hierachter schuilgaat?

Op woensdag 12 februari werd een groot laboratorium voor synthetische drugs in Hapert ontdekt. Toevallig voerde de gemeente Bladel in dezelfde week campagne om meer bekendheid te geven aan drugscriminaliteit.

Eerst nodigde de gemeente inwoners uit het buitengebied uit voor een speciale informatieavond. Daarna werd een dumping van drugsafval in scène gezet door de gemeente.  

Op dinsdag 11 februari lagen die ‘gedumpte’ vaten in het grasveld ter hoogte van de kruising Lange Trekken/Sniederslaan in Bladel en in de berm bij het sportpark aan de Burgemeester van Woenseldreef in Hapert. Er stond een groot bord bij. Met daarop de tekst ‘Weet u wat hierachter schuilgaat?’, het logo van de gemeente Bladel en een websitelink www.bladel.nl/drugs. Het ging dus om een actie van de gemeente Bladel.

In Oost-Brabant zijn de problemen die samenhangen met drugsgebruik groot. In de Kempen valt vooral het aantal drugsdumpingen op. Vaak ligt het afval in vaten of jerrycans langs de weg, in het bos of in het open veld. Het zijn meestal kunststof of metalen vaten en soms ook gasflessen. Af en toe ligt het afval in een uitgebrande auto. Het drugsafval van laboratoria wordt door criminelen ook ongezien geloosd in riolen, sloten en rivieren. En het wordt ‘gelekt’ uit vaten van rondrijdende busjes.

Gevolgen van drugsdumping

Drugsafval van de productie van synthetische drugs zoals xtc en amfetamine kan heel brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Ongeacht in welke vorm de dumping gebeurt; het is gevaarlijk voor de gezondheid en rampzalig voor de natuur.
Bij inademing kunnen mensen problemen krijgen met ademhalen. En als er meerdere stoffen gedumpt zijn, kunnen die samen een chemische reactie vormen. Chemische stoffen die in de bodem terechtkomen, kunnen het grondwater ernstig vervuilen. Het opruimen van drugsafval kost enorm veel geld omdat ook de bodem onderzocht en gesaneerd moet worden.

Drugscriminaliteit signaleren

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor drugsdumpingen. Vorige week nodigde de gemeente Bladel al inwoners uit het buitengebied uit voor een informatieavond over drugscriminaliteit. Maar niet alleen inwoners uit het buitengebied kunnen drugscriminaliteit signaleren. De gemeente vraagt daarom aan alle inwoners alert te zijn. Waaraan drugslaboratoria en hennepkwekerijen te herkennen zijn, is te lezen op de website van de gemeente Bladel: www.bladel.nl/drugs.
Vermoedt u dat ergens hennep of synthetische drugs wordt geproduceerd, ga er dan niet zelf op af. Neem geen onnodige risico’s, maar maak melding bij de politie. Bel 112 als elke seconde telt en 0900 - 8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Met dank aan Strukton voor de materialen.