Pagina opties

Groter
RSS

Expositie Loys Wijsbek in gemeentehuis Bladel (08-05-2019)

Tot en met vrijdag 26 juli is in het gemeentehuis in Bladel het werk te zien van Loys Wijsbek. 

Loys Wijsbek is altijd een natuur- en kunst- liefhebster geweest. Als jongste in een gezin met vier kinderen van een Brabantse architect en Italiaanse dansende moeder, groeide zij op in een Limburgs dorp tussen de boeken van haar vader en het artistieke temperament van haar moeder.

Loys kon op school goed leren, maar kreeg daar het advies voor de kunstacademie in Breda. Wegens ziekte van haar vader moest zij deze studie vroegtijdig afbreken, maar de basis werd gelegd en door zelfstudie en bezoek aan de avondacademie in Genk leerde zij haar teken- en schilderkunst verder te ontwikkelen.

Met drie kinderen en de tijdelijke zorg voor haar zieke moeder, had Loys haar handen vol. Echter trok zij in de vakanties met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk en Spanje, waar ze schilderijen en schetsen maakte om thuis uit te werken. 

Met de erfenis van haar ouders kocht Loys in Zuid-Frankrijk een klein stukje land in Quissat wat ze ombouwde tot een vakantiehuis. Ze woonde meer dan 20 jaar in Quissat, waar ze schilderlessen gaf en haar werk exposeerde op tentoonstellingen. Vorig jaar verhuisde ze voor haar kinderen en kleinkinderen terug naar Nederland. 

In het gemeentehuis exposeert Loys Wijsbek een kleine selectie van haar schilderwerk waarin ze landschappen en bloemstukken toont die in Frankrijk zijn ontstaan. Daarnaast is een aantal van haar schilderwerken gebaseerd op de mooie herinneringen aan haar huis in Walik, waar ze met haar gezin woonde toen de kinderen klein waren.

U kunt haar werk tot vrijdag 26 juli bewonderen in het gemeentehuis.