Pagina opties

Groter
A A
RSS

Expositie in het gemeentehuis (13-03-2019)

Marjan Wester

Van 13 maart tot 23 april exposeren Marjan Wester, Mariëlle Swinkels en Eric van de Ven, drie docenten van het Pius X-College, in het gemeentehuis. Waar Marjan Wester meer de nadruk legt op constructies en afgebakende ruimtes, gaat Eric van de Ven voor interpretaties van het natuurlijke landschap. Mariëlle Swinkels kiest voor herhalingen, die ritmes worden in zowel natuurlijke als architectonische lijkende vormen.

Marjan Wester (www.marjanwester.nl): “Wie naar mijn werk kijkt, ziet sterke invloeden van het stedelijk landschap, architectuur en constructieve elementen. Op verschillende manieren en in verschillende technieken onderzoek ik constructies en ruimtes. Zowel buiten- als binnenruimtes bestudeer ik en fascineren mij. De uitkomsten verbeelden een spanning tussen vervreemding en thuis voelen, vrijheid en gebondenheid.” 

Eric van de Ven (www.evdven.exto.nl): “Mijn inspiratie komt veelal uit de natuur, waarbij ik vormen vrijelijk combineer. Deze vormen komen experimenteel tot stand met allerlei technieken, waarbij ik veelvuldig losse pigmenten gebruik. Vormen worden zo geschilderd dat het niet direct iets voorstelt, maar dat het iemand op een bepaalde, persoonlijke gedachte kan brengen. Het is dus logisch dat die vormen er geabstraheerd uitzien. En soms ruw, disharmonisch en zelfs angstwekkend; het onbevattelijke van dat wat groots is. De relatie met natuur en landschap blijft bestaan door bepaalde vormen van ruimtesuggestie en door de manier van schilderen. Ik laat de vormen ontstaan, meer dan dat ik ze aanbreng. Het is een manier van vormgeven zoals de natuur ook tot stand komt. Door dit schilderen op een experimentele manier wordt een eigen wereld geschapen.”

Mariëlle Swinkels: “Ik werk heel intuïtief, inspiratie kan uit een enkele lijn komen, een foto in de krant, een zaadknop die open is gebarsten of details en vervormingen hiervan. Zo ontstaan keramische beelden in strakkere, meer architectonische of organische vormen. Hierbij werk ik met zowel zwarte als witbakkende klei, met grove of fijne chamotte, afhankelijk van de vorm die ik wil gaan maken. Op mijn handgevormde werken experimenteer ik met diverse technieken om glazuren aan te brengen. Daarna is het openen van de ovendeur na de glazuurstook altijd weer een verrassing. Zijn glazuren met elkaar gaan versmelten zoals ik in gedachten had...?”