Pagina opties

Groter
RSS

Eindelijk Weer Samen Naar School (20-05-2020)

Op maandag 11 mei gingen de negen basisscholen in gemeente Bladel weer open. De kinderen gingen voor het eerst na bijna twee maanden weer naar school. Hoe zou dat gegaan zijn? De gemeente vroeg het aan drie basisschooldirecteuren.

Met stralende gezichten stonden de kinderen afgelopen maandag weer op het schoolplein. ‘Voor veel kinderen was het feest. Eindelijk weer samen naar school, samen met vriendjes en vriendinnen. Het voelde voor de kinderen snel vertrouwd’, zegt directeur Patrick Adriaanse van De Toermalijn. ‘En dan weet je als leerkracht ook weer waar je het voor doet!’
De school heeft de aanpassingen aan het rooster in goed overleg met de ouders gedaan. ‘We hebben ervoor gekozen om de kinderen twee hele dagen naar school te laten gaan en een continurooster te gebruiken. Dat geeft duidelijkheid voor ouders en kinderen en het voorkomt ook onnodig gereis tussen de middag’.

Roy Pellgrom, directeur van OBS de Sleutelaar kijkt met tevredenheid terug op het alternatieve lesprogramma dat vanaf maart is gedraaid. ‘Wij hebben aan het begin al chromebooks mee naar huis kunnen geven. Daarmee konden kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau aan de slag en lukte het ons om de kinderen door te laten gaan waar ze gebleven waren. Dat voelde zowel voor de kinderen als voor de juffen en meesters goed’. Omdat de school met combinatieklassen werkt, is besloten de kinderen per groep 2 hele dagen naar school te laten komen. Op vrijdag is er noodopvang aanwezig. ‘Kinderen pikken de draad snel op, zitten al weer snel in het hier en nu. Dat maakt het voor ons ook een stuk makkelijker.’

Op Basisschool De Vest in Hoogeloon was het helemaal een bijzondere dag. Niet alleen omdat de school weer openging, maar ook omdat de kinderen in de tijdelijke lokalen les krijgen. ‘In de planning voor de nieuwe school was opgenomen dat we na de Hemelvaartvakantie zouden verhuizen naar de tijdelijke voorziening. Dat viel samen met de ‘eerste schooldag na Corona’. Tja, ondertussen is de oude school al bijna gesloopt. Het gaat hard!’ Directrice Miranda de Grauw ziet dat de kinderen snel wennen aan de nieuwe situatie, ook al is het soms wat behelpen in de wat kleinere lokalen. ‘Toen we maandagmorgen de kinderen weer ontvingen, zag je het gebouw veranderen. Met kinderen erin wordt een gebouw een school. Voor de leerkrachten was het ook een verademing om de kinderen weer in de buurt te hebben. Leerkrachten hebben voor dit vak gekozen omdat ze graag met kinderen werken, niet om vanachter een computer mailtjes en opdrachten te sturen’. De directeur kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen maanden. ‘Het was hard werken, we waren met veel dingen tegelijk bezig, maar onze tevredenheid straalt af op onze kinderen’.