Pagina opties

Groter
RSS

Democracity (09-09-2020)

Twee kinderen in overleg

Vanaf 31 augustus tot en met 10 september vond het spel ‘Democracity’ plaats in de raadzaal van de gemeente Bladel. 

Alle basisscholen binnen de gemeente Bladel waren uitgenodigd om deel te nemen aan dit educatieve spel waarbij de basisschoolleerlingen kennismaken met democratische besluitvorming.

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen, met alle elementen die bij een stad horen: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer, etc. De klas neemt plaats op de raadszetels achter de microfoons. Samen vormen zij de volksvertegenwoordiging van een stad. De stad staat in het midden en bestaat alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden: bedrijven, of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis, of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden. Om het eens te worden over de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op.

De leerlingen ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. De leerlingen worden hierbij begeleid door ProDemos, raadsleden, wethouders en de burgemeester.