Pagina opties

Groter
RSS

Commissaris van de Koning Wim van de Donk bezoekt gemeente Bladel (30-01-2020)

Woensdag 29 januari heeft Commissaris van de Koning Wim van de Donk een werkbezoek gebracht aan de gemeente Bladel. Samen met burgemeester Remco Bosma heeft hij een kijkje genomen bij Kempenplus en enkele carnavalsbouwers in Hapert.

Na het ontvangst ging de commissaris in gesprek met de verschillende fractievoorzitters over onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeente Bladel en voor de provincie Noord-Brabant. Zo hebben ze onder andere gesproken over mobiliteit, duurzame energie en de bestuurlijke daadkracht van de provincie. Met een gele schoolbus maakten ze vervolgens het rondje door de gemeente. Van de Donk: ‘Het is mooi om weer hier te zijn, het laatste werkbezoek is alweer even geleden.’

Kempenplus

Bij Kempenplus kreeg het gezelschap een rondleiding langs de verschillende afdelingen van het bedrijf. Kempenplus is een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om terug aan het werk te gaan. Dit kan door training en coaching of door mensen te helpen met het zoeken naar (vrijwilligers)werk. De commissaris en de burgemeester gingen het gesprek aan met mensen die er werken en door de organisatie ondersteund worden. Dit zorgde voor mooie en emotionele momenten. ‘Ik was zeer onder de indruk van het concept, van de samenwerking, maar ook van de mensen die daar werken. Je ziet daar teamleiders, maar ook mensen die daar heel dankbaar werk verrichten, de mensen die net iets meer hulp nodig hebben om op de arbeidsmarkt een plaatsje te vinden. Daar wordt dus werk voor gezocht en er is ook extra begeleiding. De arbeidsmarkt is heel belangrijk; we kunnen niemand aan de kant laten staan en los van de economie is dit ook sociaal van belang,’ aldus de commissaris.

Carnavalswagenbouwers

Na een interessante tour bij Kempenplus reed de bus verder naar Hapert, waar ze op bezoek gingen bij carnavalsvereniging Ge Kekt Mer. Onder het genot van koffie en worstenbrood werd de carnavalswagen bewonderd. Van de Donk gaf aan dat hij carnaval zeer belangrijk vindt: ‘Overal in Brabant vindt men tenten of bouwloodsen en doet men het samen. Ik geniet daar altijd van, want dan zie je waar dat creatieve vandaan komt. Je ontwerpt namelijk zo’n wagen, maar het is ook techniek. Meisjes en jongens van elf à twaalf jaar leren daar lassen en ze leren samenwerken. Ook leren ze dat er voor iedereen wat te doen is, ze leren op tijd komen, ze leren verantwoordelijkheid nemen en ik vind dat echt heel belangrijk. Het is ook mooi om het leven te vieren, het is een mooi feest, maar dat wagenbouwen, daar geniet ik elke keer van.’ De bouwers zelf kunnen dat waarschijnlijk alleen maar beamen.
Hoe de carnavalswagen er precies uitziet, blijft nog even een verrassing, maar het wordt zeker de moeite om straks naar de optocht te komen kijken!

Geslaagde dag

Al met al was het een geslaagde dag. De gemeente heeft de commissaris enkele dingen kunnen laten zien van al het moois dat de gemeente Bladel te bieden heeft. De commissaris kon dat beamen: ‘De gemeente Bladel is een van die prachtige gemeenten in de Kempen, die Bladels en Kempisch is en dat vind ik een hele mooie combinatie. Ik denk dat Bladel een geweldige, krachtige gemeente is waar sociale gemeenschappen nog echt heel belangrijk zijn. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen voor de toekomst: de toekomst van het platteland en de toekomst van de energievoorziening. Ik heb hier een burgemeester en wethouders aangetroffen die ook echt klaar zitten om allerlei plannen te maken met de gemeenteraad van Bladel, ook in de context van de Kempengemeenten. Dat is fijn om te zien.’

Om de dag af te sluiten werd er nog een foto gemaakt bij de trofee van ‘Boom van het jaar’ voor de Heksenboom. Zo kan Wim van de Donk ook helpen om van de Heksenboom de mooiste boom van Europa te maken! (Vergeet niet in februari te stemmen via www.treeoftheyear.org).