Pagina opties

Groter
RSS

Burgemeester Bosma vraagt om aandacht voor elkaar (26-03-2021)

Onthulling corona herdenkingsboom

Op 26 maart heeft burgemeester Remco Bosma samen met basisschoolleerlinge Sanne een bordje onthuld bij één van de in totaal vijf corona herdenkingsbomen. Dit gebeurde op de hoek van de Kerkstraat met de Willibrordusstraat in Casteren. De herdenkingsboom is daar geplant in het kader van de coronacrisis. De burgemeester vroeg bij de onthulling om aandacht voor elkaar te hebben en te houden.  

Bosma: “De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. De eindstreep is in zicht, maar we zijn er nog niet. Om daar te komen, hebben we elkaar hard nodig. We willen de tijd nemen om aandacht voor elkaar te hebben en te houden en stil te staan bij elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Dus willen wij onze inwoners een plek geven waar ze naar toe kunnen en hierbij stil kunnen staan.”

Opbeurend

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen was er geen publiek aanwezig bij deze bijeenkomst. Een persoon mocht echter niet ontbreken en dat is Sanne van de St.-Jansschool in Casteren. Bij de boom staat een mooi bordje met haar bedachte uitspraak: “Alle mensen die door corona zijn gegaan, zullen altijd in ons hart bestaan.” Sanne vertelt dat er meerdere leerlingen een quote hebben ingeleverd. “Maar ik vind het heel leuk dat die van mij is uitgekozen en nu op dit bordje staat!”

De burgemeester vertelt dat er bewust voor gekozen is om de hulp van basisschoolleerlingen in te roepen bij dit project. “De jeugd is de toekomst en in deze moeilijke tijd is een uitspraak van hen opbeurend. Tegelijkertijd hoop je dat zij ook het belang inzien van er voor elkaar zijn en helpen in deze tijd.”

Aandacht voor elkaar

Hij vervolgt: “We kunnen elkaar niet vastpakken in deze tijden, maar mogen elkaar niet loslaten. Aandacht voor elkaar hebben, blijft belangrijk.” De actie is een lokale vertaling van de landelijke campagne ‘aandacht voor elkaar’. Sinds de uitbraak van corona zijn er door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij Nederlanders er voor elkaar zijn. Dit is in dezelfde gedachte uitgevoerd. Als boom is overigens gekozen voor de Tilia mongolica “Buda”. Dit is een klimaatbestendige lindeboom met frisgroene bladeren en een mooie gele herfstkleur.

Ter vervanging

Waarom gekozen is voor de hoek van de Kerkstraat met de Willibrordusstraat? De gemeente heeft voor alle dorpen gekeken waar het beste een herdenkingsboom geplant kon worden. Daarbij houdt ze rekening met de beperkte ruimte die nog beschikbaar is. “Er stond een dode berk. De lindeboom is hier ter vervanging van deze dode berk. Zo gaan we efficiënt om met de ruimte”, aldus de burgemeester. Zo staat in Hapert de herdenkingsboom bij Burgemeester Wouterspark (ter vervanging van dode sierkers). In Hoogeloon is de boom geplant bij Maalderij, in de nabijheid van D'n Anloôp. In Bladel staat de boom bij Burgemeester van Houdtplein en in Netersel is de boom geplaatst ter vervanging van een dode boom bij het Carolus Simplexplein. 

Symbolisch

Bij de bomen staan ook palen 1,5 meter van elkaar; ter bescherming van de lindeboom. Het dient ook om symbolisch een LED kaarsje te kunnen plaatsen. De gemeente heeft de LED kaarsjes ter beschikking gesteld.

Deel uw verhaal

De gemeente Bladel verzamelt graag verhalen over wat deze tijd voor u betekent. Die verhalen komen dan terug in onder andere weekblad PC55. Heeft u een bijzonder verhaal? Deel uw verhaal dan door het in een e-mail te sturen naar voorlichting@bladel.nl. Als u wilt, kan daar een foto bij voor publicatie. Geef ook uw contactgegevens door zodat er bij vragen contact met u kan worden opgenomen door de gemeente (deze worden niet gedeeld in het artikel).

   

Foto's: Tygo uit Bladel, groep 3-4 uit Netersel, Thieu uit Hoogeloon.